Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Praha pije víno / Prague drinks wine 2019

24.05.2019 - 25.05.2019 Novoměstská radnice

Festival Praha pije víno, vinařský festival autentických vín, který patří k největším v Evropě, se od 24. do 25. května 2019 ponese ve znamení oslav významného výročí – 8000 let vína.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Archeologové v Gruzii totiž objevili u řeky Chrami neolitickou keramiku, která obsahovala stopy vína starého osm tisíc let. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele s Antonínem Suchánkem, proto pozvou na šestý ročník festivalu přední gruzínské vinaře, kteří vyrábí vína v kvevri, tradičních hliněných nádobách. Hlavní hvězdou festivalu bude gruzínské vinařství Lagvinari, návštěvníci se však mohou těšit na dalších 80 vinařů z území bývalé Habsburské monarchie a z přilehlých i vzdálenějších vinařských regionů.

Síla vína ukrytá v hlíně

 "Díky gruzínským archeologickým nálezům můžeme nyní s jistotou říct, že v keramických nádobách pocházejících z doby před osmi tisíci lety bylo vyrobeno nejstarší dosud známé víno a Gruzie je tak zemí s nejstarší vinařskou tradicí na světě. Je nám proto velkým potěšením, že návštěvníkům letošního ročníku představíme několik gruzínských vinařství, která dodnes vyrábějí vína tradiční metodu v nádobách kvevri," říká Bogdan Trojak, zakladatel festivalu. Kvevri jsou hliněné nádoby podobající se amforám a používají se k výrobě vína
tzv. kachetinskou či imeretskou metodou. Hlína, ze které jsou amfory vyrobeny, je speciální, obsahuje vyšší podíl stříbra a má tak potřebné antibakteriální účinky. Sklizené pošlapané hrozny se umístí do kvevri, která je zakopaná v zemi, utěsní se a nechají se vykvasit. Ve stejné nádobě pak mohou zrát po dobu půl roku i více bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou ryze přírodní a mají sytě oranžovou barvu díky dlouhodobému kontaktu se slupkami. I proto se jim anglicky říká Amber Wines nebo Orange Wines – jantarová či oranžová vína. Návštěvníkům festivalu přiblíží tuto metodu, která se stává mezi vinařskou avantgardou celosvětovým trendem, vinař Eko Glonti z vinařství Lagvinari. Glonti je vystudovaný lékař a geolog z aristokratické tbiliskérodiny, kromě vlastních vinic v Kachetii obhospodařuje také vinohrady v jiných regionech a spolupracuje s vybranými malými vinohradníky.

 

Festival představí i samotné výrobce keramiky kvevri, návštěvníci budou moci porovnat gruzínské moky s moravskými, které se připravují stejným starobylým způsobem. "Na počest významného symbolického výročí jsme se rozhodli mimo jiné vyhlásit první ročník básnické soutěže na téma "vynález vína". Nejlepší báseň následně vyryjeme do tradiční hliněné amfory a tu věnujeme hlavnímu městu Praze jako upomínku na první sklizeň lidstva.Pokud vím, je Praha první město, kde se oslava 8000 let vína koná,"doplňuje Trojak.

 

Více než 80 autentických vinařů z celého světa

Momentálně je na festival registrováno přes 80 vinařů, jedná se o nejvyšší počet v historii festivalu."Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede kromě gruzínské výpravy také Château de Béru, Weingut Bianka & Daniel Schmitt, Nikolaihof nebo Franz Weninger," vyjmenovává druhý z organizátorů Antonín Suchánek. Nezastupitelnou roli mají na festivalu každoročně Autentisté, jako je například Milan Nestarec či Jaroslav Osička, a nejinak tomu bude i letos.

 

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí oblíbený food corner. Účast potvrdilo například Lahůdkářství Sváček, vyznavači asijského street foodu Tamarind Tree nebo restaurace Eska. K perlivým autentickým vínům si návštěvníci mohou dopřát ústřice z letenského baru Brut.

 

Vstupenky na festival lze zakoupit zde, cena jednodenních vstupenek je 790 Kč. Dvoudenní vstupenka stojí 1260 Kč. V ceně celodenní či dvoudenní vstupenky je sklenička a neomezená degustace všech účastnických vinařství.

 

Více informací na webovýchstránkách či facebooku. Veškeré fotografie ke stažení zde

Další akce v okolí

Nizozemský orchestr mladých v Praze…

28.07.2024 - 28.07.2024
Kostel sv. Šimona a Judy

Nizozemský orchestr mladých (JON) s Rosanne Philippens a dirigentem Jurjenem Hempelem.

Das Sommerkino letní kino na Pragov…

30.07.2024 - 30.07.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Das Sommerkino letníí kino na Prago…

06.08.2024 - 06.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Letní kino na Pragovce / Zóna zájmu…

13.08.2024 - 13.08.2024
Max Space

Servírujeme vám již sedmý ročník letního kina na Pragovce, tentokrát se zastřešujícím tématem růst a půst. Letos budeme…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete