Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Svatomartinské hodování na náměstí Míru - Jindřichův Hradec

11.11.2015 Jindřichův Hradec

Tradici svatomartinských oslav v našem městě se rozhodl obnovit spolek Civis novus ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec a místními podnikateli a společně pro vás připravili Svatomartinské hodování, a to ve středu 11. listopadu na náměstí Míru.Svátek svatého Martina patřil v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu a přípravami na…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Tradici svatomartinských oslav v našem městě se rozhodl obnovit spolek Civis novus ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec a místními podnikateli a společně pro vás připravili Svatomartinské hodování, a to ve středu 11. listopadu na náměstí Míru.

Svátek svatého Martina patřil v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu a přípravami na zimu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Obnovit tradici svatomartinských oslav v našem městě se rozhodl spolek Civis novus ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec a místními podnikateli a společně pro vás připravili Svatomartinské hodování, a to ve středu 11. listopadu na náměstí Míru.
Svatomartinské oslavy, které dnes v České republice symbolizuje první košt mladého vína a vůně husí pečínky, jsou spjaty s jedním z nejznámějších a nejvíce uctívaných světců Evropy sv. Martinem, jehož jméno nesou stovky kostelů, klášterů a míst po celém světě.

Svatý Martin bývá nejčastěji zobrazován na koni, s půlkou pláště a žebrákem. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Proč tomu tak je, pomůže vysvětlit dětský sbor NOVA DOMUS při 1. ZŠ, který si připravil krátké vystoupení, které vám přiblíží Legendu o svatém Martinovi z Tours, symbolu lidského soucítění, vzájemné pomoci a úcty.

Protože k těmto oslavám patří kromě husích pečení a martinských koláčů také slavnostní otevření první láhve letošního mladého vína, v 11. 00 hodin zazní z úst místního vikáře tradiční požehnání svatomartinským vínům a posvícení tak může začít.  Po celý den budete mít možnost přímo na náměstí Míru ochutnat svatomartinská vína a svatomartinská menu připravená místními restauracemi.
V průběhu odpoledne vystoupí dlouhoruký harmonikář Ondra Vácha, dětský sbor NOVA DOMUS při 1. ZŠ a program zakončí cimbálová muzika Notečka.
Dle pranostik se především děti těší na "příjezd Martina na bílém koni" – v podobě prvních sněhových vloček. Sněhovou nadílku přese všechnu snahu zaručit nedokážeme (můžeme pouze doufat), ale na příjezd skutečného Martina na bílém koni se těšit můžete.

SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ

11. 11. 2015 na náměstí Míru

11.00 hodin – 20.00 hodin: prezentace svatomartinských vín 2015 a svatomartinských menu místních restaurací

17.00 hodin: dlouhoruký harmonikář Ondra Vácha

17.30 hodin: dětský sbor NOVA DOMUS při 1. ZŠ

18.00 hodin: příjezd Martina na bílém koni

18.30 hodin: cimbálová muzika Notečka

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér v Jindřichově Hradci | d…

18.04.2024 - 18.04.2024
Masarykovo nám. 107/I…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete