Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Centrum Bohuslava Martinů

23.02.2013 - 07.04.2013 Polička

Zveme vás na výstavu Hody, hody doprovody, dejte vejce malovanýV pořadí již čtvrtá výstava s velikonoční tématikou připomene činnosti spojené s obdobím přicházejícím po svátku Tří králů - masopustem, dobou postní a Velikonocemi. Tento čas byl v minulosti úzce provázán se stravou, proto bude pozornost věnována také jídelníčku našich předků, především přípravě všednodenních pokrmů, které se jedly…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Centrum Bohuslava Martinů, Tylova
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Svitavy
Obec
Polička

Fotogalerie k článku

Zveme vás na výstavu Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný

V pořadí již čtvrtá výstava s velikonoční tématikou připomene činnosti spojené s obdobím přicházejícím po svátku Tří králů - masopustem, dobou postní a Velikonocemi. Tento čas byl v minulosti úzce provázán se stravou, proto bude pozornost věnována také jídelníčku našich předků, především přípravě všednodenních pokrmů, které se jedly během celého roku. Chléb představíme jako základní potravinu, ale také jako symbol křesťanského a židovského náboženství. Zaměříme se na přípravu střídmých pokrmů v době půstu i na velikonoční hodování a způsoby stolování na venkově i ve městě. Dozvíte se např. proč bílá mouka, máslo, med, vejce, první zelené lístky i květy patří na velikonoční stůl. Uslyšíte o velikonočních zvycích, které slouží k zajištění dobré úrody na začátku zemědělského roku. Na základě srovnání života v minulosti a současnosti výstava poukáže na důležitost hospodárného zacházení s potravinami, střídmost ve stravování a na životodárnou funkci země.

Výstava bude zahájena tvořivou dílnou pro malé i velké - VOLÁME SLUNÍČKO, HALÓÓÓ…, která se bude konat v sobotu 23. únoru od 14.00 do 16.00 hod. v Centru Bohuslava Martinů. Příroda se pomalinku probouzí a nadcházející měsíc už je předzvěstí blížícího se jara. K tomuto období se v dávné minulosti nepochybně vztahovaly úkony a pověrečné praktiky, jež měly podpořit intenzitu slunečního záření nebo např. zajistit plodnost. Podle lidové víry měla takovou moc výroba pečiva ve tvaru kola nebo v podobě ptáčků a zvířátek. V průběhu odpoledne si proto vyrobíte tradiční zvykoslovné předměty z kynutého a perníkové těsta. Přineste si s sebou malý hrneček nebo květináč. Do hlíny zasejeme pšenici, aby se stihla do velikonočních svátků zazelenat a byla jarní ozdobou vaší domácnosti. Cena 40,- Kč/osoba. V ceně je zahrnutý veškerý materiál i prohlídka jarní výstavy.

Otevřeno:

 úterý - neděle: 9.00 - 12.00, 12.30 - 16.00 hod.

Vstupné

zde

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete