Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava Království včel Kutná Hora

23.06.2018 - 31.10.2018 Nové Dvory

Výstava Království včel představuje jednotlivé varianty obydlí tohoto pracovitého hmyzu.K vidění budou vzácné vyřezávané úly i netradiční včelařské pomůcky, v proskleném funkčním úlu mohou návštěvníci nahlédnout včelám téměř "do kuchyně". Populární výstava se rozšířila o druhou část.Nejcennějším exponátem výstavy je úl zdobený reliéfem Narození Páně, který byl pravděpodobně určen pro dvě…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Výstava Království včel představuje jednotlivé varianty obydlí tohoto pracovitého hmyzu.

K vidění budou vzácné vyřezávané úly i netradiční včelařské pomůcky, v proskleném funkčním úlu mohou návštěvníci nahlédnout včelám téměř "do kuchyně". Populární výstava se rozšířila o druhou část.

Nejcennějším exponátem výstavy je úl zdobený reliéfem Narození Páně, který byl pravděpodobně určen pro dvě včelstva, dílo neznámého lidového řezbáře cca z 18. stol.Že lidová tvořivost kvetla i před sto lety, dokládá další dřevěný úl, který byl pravděpodobně vyroben, tedy předělán, z původní vyřezávané dřevěné sochy sv. Anežky. Socha pochází z 18. stol., na úl byla upravena někdy počátkem 20. století. Na výstavě budou k vidění i pomůcky včelařů, jistou raritou je demonstrační pomůcka Františka Hrušky, na níž v roce 1865 předvedl princip svého vynálezu – medometu – na mezinárodním sjezdu včelařů v Brně.

Součástí výstavy je i venkovní instalace pravděpodobně nejstaršího úlu. Jedná se o tzv. desaterák, který nese název podle počtu včelstev, pro které byl úl pořízen. Na úlu se nachází vročení 1673 a původní nápis "JESUS MARIA" – každé písmeno nápisu označovalo jedno včelstvo. Traduje se, že v úlu včelařil J. A. Komenský.

Druhá, nově otevřená, část výstavy nabídne včelín, jehož součástí bude i pracovna včelaře. Včelíny, dřevěné či zděné stavby pro několik včelstev, umožňují chránit úly před nepřízní počasí a včelař zde může pracovat se včelstvem i v horších podmínkách. Některé typy včelínů jsou také pojízdné, včelaři tak mohou přejíždět za bohatší snůškou.

Výstava nezapomíná na dětského návštěvníka, který si interaktivní formou prohloubí znalosti z včelího světa. Pro děti bude kromě dětského koutku k dispozici dřevěná hra ve tvaru včelího plástu. Včelí buňky obsahují obrázky se včelí tematikou a úkolem dětí je jednotlivé buňky zavíčkovat správně tak, aby text na víku odpovídal konkrétnímu obrázku. Jako součást výstavy je plánována také venkovní instalace čmelína, kde návštěvníci Kačiny nahlédnou pod pokličku života příbuzných včel – čmeláků.

Mapa

Další akce v okolí

600. výročí Bitvy u Malešova: Oslav…

07.06.2024 - 08.06.2024
Malešov

Přibližně před 600 lety, v důležité chvíli českých dějin, se odehrála bitva u Malešova, která do značné míry formovala…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete