Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vojenské technické muzeum Lešany

27.05.2017 Lešany

Lešanské muzem již brzy otevře.Salvy zaduní: VTM Lešany opět otevírá, v sobotu 27. květnaLetošní otevírací den ve Vojenském technickém muzeu Lešany se uskuteční v sobotu 27. května. Program se ponese ve znamení připomínky 75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, dalším reflektovaným výročím bude rovných 100 let od bitvy u Zborova. Vrcholným bodem programu pak bude představení početné řady děl,…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Vojenské technické muzeum Lešany
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Benešov
Obec
Lešany

Fotogalerie k článku

Lešanské muzem již brzy otevře.

Salvy zaduní: VTM Lešany opět otevírá, v sobotu 27. května

Letošní otevírací den ve Vojenském technickém muzeu Lešany se uskuteční v sobotu 27. května. Program se ponese ve znamení připomínky 75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, dalším reflektovaným výročím bude rovných 100 let od bitvy u Zborova. Vrcholným bodem programu pak bude představení početné řady děl, které mapují dělostřeleckou techniku od meziválečné éry až po dnešek. A některá děla budou opravdu střílet…

Lešanský otevírací den, jehož součástí jsou i dynamické ukázky ve zdejší aréně, bude pestrou připomínkou významných výročí a zároveň si budou moc návštěvníci prohlédnout některé ze strojů, které Vojenský historický ústav Praha získal v nedávné době do svých sbírek. Program začíná v sobotu 27. Května v 10.30, brány areálu se otevírají již v 9.30.

Vstup na celou akci je ZDARMA.

Úvod dne obstarají letouny JAS-39 Gripen, které by měly přeletět nad hlavami návštěvníků těsně po zahájení v půl jedenácté. Významným aktem bude představení publikace Muži z první linie. Kniha zobrazuje osudy osmi československých vojáků, kteří padli během druhé světové války: vedle známého hrdiny od Sokolova Otakara Jaroše, pilota Aloise Vašátka a parašutisty Jozefa Gabčíka se čtenáři mohou seznámit s osudy pilotů Jiřího Krále a Stanislava Zimpricha, bojovníků ze severoafrické pouště Františka Adámka a Pravoslava Řídkého a také vojenského lékaře MUDr. Miroslava Nováka.

Po úvodu bude následovat první hlavní blok programu, připomenutí bitvy u Zborova, která se odehrála 1. a 2. července 1917. Půjde o ukázku útoku československých legionářů na rakousko-uherské zákopy z 2. července. Na návštěvníky čeká skutečně dramatické představení, v němž se představí členové klubů vojenské historie.

Následovat pak bude představení techniky, kterou Vojenský historický ústav Praha získal v nedávné době. V ukázkách bude možné shlédnout vozidlo Škoda TREKKA, což je unikátní novozélandský terénní vůz, který byl v šedesátých letech postaven u protinožců na základě podvozku, nápravy a motoru ze škodovácké octavie z padesátých let. Lehký terénní automobil s užitečnou hmotností 500 kg připomínal landrover. Aut se tehdy na novém Zélandu vyrobilo na 2 300 a stala se velice populární.

Dalším vozem, který by se měl představit, bude Škoda Popular, který se vyráběl od roku 1934 a jeho výroba pokračovala ještě v poválečném období. A k vidění bude i typický vojenský přírůstek: americký tank M3 A1 Stuart. Jedná se o americký lehký tank, který se vyráběl během druhé světové války a byl nasazen i v bojích v severoafrickém Tobrúku. Britská i další armády získávaly tento tank od Američanů v rámci program Lend-Lease. Tank byl obratný a svižný, ale posléze se jeho nasazení vzhledem ke slabšímu pancéřování a menšímu kanónu omezilo hlavně na průzkumné úkoly.

Své nové přírůstky představí také Klub vojenské historie 16. obrněná divize US Army: půjde o vozidlo M3 Scout Car, což je kolové obrněné americké vozidlo z doby druhé světové války, dále šestikolové nákladní vozidlo GMC 353, a také bizarní Clarktor M6, což je menší traktor, který byl určen k tahání například na letištních plochách.

V druhé části programu, která by mohla nést označení "Salvy duní" a bude vyvrcholením celého dne, se představí některé unikátní zbraně z oblasti dělostřelecké techniky.

Z období první republiky se představí 4,7cm kanón proti útočné vozbě vz. 38 tažený za nákladním automobilem Tatra 92. Z doby druhé světové války to bude 105mm německá lehká houfnice vz. 18/40 tažená za SdKfz 251, dále 88mm německý protitankový kanón vz. 43 – Püppchen, 57mm ruský protitankový kanón vz. 43, ruský raketomet BM 13-16 "Kaťuša" na podvozku Studebaker, britská 25liberní houfnice s dělostřeleckým tahačem Morris Commercial C-8 FAT, a také britský 6 liberní protitankový kanón tažený za vozidlem Bedford OYD (KVH Rota NAZDAR).

K vidění bude i Ford M8 Greyhound (KVH 16. obrněná divize) a americký stíhač tanků M 36 Jackson. Ve statických ukázkách bude k vidění kromě jiného i skutečně unikátní zbraň: 21cm pobřežní kanón Škoda, který byl vyroben za druhé světové války a exportován do Švédska, odkud byl v roce 2015 získán zpět do země svého původu, do sbírek VHÚ.

Z období po druhé světové válce se představí 130mm raketomet vzor. 51 na podvozku Praga V3S, 30mm protiletadlový dvojkanón vz. 53/59 na podvozku Praga V3S, 100mm protitankový kanón vz. 53 s tahačem Tatra 813 8×8 KOLOS, 122mm samohybná houfnice 2S1 Gvozdika

A to ještě není vše: ze současné doby se představí Land Rover Defender 130 Kajman (43.vpr), LOV IVECO (44.lmopr), KOT PANDUR (44.lmopr) a nakonec 152mm samohybná houfnice vz. 77 DANA (13.dp).

Po ukázkách bude následovat ještě tzv. střelecká část, což jistě bude patřit k nejatraktivnějším bodům programu. Z některých uvedených děl budou vypáleny slepé náboje. Střílet bude například 7cm R-U námořní vyloďovací kanón vz. 03, 75mm R-U doprovodný kanón vz. 15, 105mm německá lehká houfnice vz. 18/40 či 88mm německý protitankový kanón vz. 43 – Püppchen.

Z automobilů budou k vidění ještě vozy Tatra T-111 autobagr a Tatra T-111 valník z Horka – Tatra museum. Také se prezentují auta Škoda Tudor, a to na ploše u vstupu do hlavní expozice. K vidění bude i početná řada autobusů Škoda RTO, dále automobilové exponáty z Tatra klubu a také z Retro auto muzea Strnadice.

Po skončení programu bude následovat svezení výherců vědomostní soutěže vojenskou technikou.

V prostoru areálu se představí i nejrůznější tematické tábory a stany: stan Armády České republiky, dobový tábor rakousko-uherské armády, tábor československých legionářů v Rusku, tábor Čs. samostatné obrněné brigády ve Velké Británii, tábor Skotského pluku, tábor moderní US Army atd.

Na celé akci se vedle Vojenského historického ústavu Praha podílejí také Armáda České republiky, dále KVH Gardekorps, KVH Československo 1945 – 1990, Čs. obec legionářská, Klub 16. obrněné divize, Klub US ARMY – 4. pěší divize, Rota NAZDAR a The Royal Regiment of Scotland.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér ve Vlašimi | květen 2024

14.05.2024 - 14.05.2024
Komenského 22, 258 01…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Narozeninový koncert Rádia Blaník 2…

25.05.2024 - 25.05.2024
Konopiště

V sobotu 25. května 2024 se na Konopišti uskuteční každoročně vyprodaný narozeninový koncert Rádia Blaník, kterého se…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete