Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zažít město jinak - Ústí nad Labem

01.09.2020 - 30.09.2020 Ústí nad Labem

Zažít město jinak je celorepubliková pouliční sousedská slavnost, která chce podpořit místní komunitu, sousedské vztahy a lidskou pospolitost.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Nadechni se pro město, udělej něco pro své okolí a zapoj se do sousedského dění. K tomu nabádá 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak v režii spolku AutoMat a místních organizátorů. V sobotu 19. září oživí stovky ulic v Praze i v dalších městech.

Podávejte se na termíny a lokality. 

Burza vinylů, soutěž pomazánek, komentovaná procházka po okolí… Nejen do těchto aktivit se zapojí účastníci zářijových slavností. Rekordní počet místních organizátorů se rozhodl po období karantény znovu rozproudit dění ve svém okolí. Letošní slavnosti čítají už 85 přihlášených lokalit v Praze a ulice v dalších 33 městech.

 

Právě koronavirové jaro přineslo na několik týdnů možnost se zastavit, rozhlédnout se po své ulici nebo čtvrti a popřemýšlet, co by mohlo být jinak. Město se vylidnilo, známý prostor dostal nový kontext. Nový zážitek z města a vlastní čtvrti teď chtějí organizátoři předat i svým sousedům. "A třeba je namotivovat, aby kromě návštěvy jednodenních slavností zapojili i do komunitního dění během roku nebo se rozhodli pomáhat ´na vlastní pěst´ - třeba tím, že budou zalévat stromy v ulici, občas sesbírají odpadky, pohlídají sousedům psa nebo vyrobí pískoviště pro děti z domu,” popisuje hlavní koordinátor akce Martin Šotola ze spolku AutoMat.  

 

Minuta společného "dýchání pro město” se pak uskuteční v odpoledních hodinách během samotných slavností Zažít město jinak. "Doufáme, že tato chvíle bude natolik silná, že nám dá energii uvést věci skutečně do pohybu,” říká Martin Šotola.    

 

K tématu Nadechni se pro město se pojí i nový vizuál Zažít město jinak od Michala Veltruského a Kristýny Fingerlandové. Pomocí hravých ilustrací inspiruje k sousedským aktivitám.

Témata sousedských slavností se každý rok mění, ale princip zůstává stejný. Akce je nekomerční, založená na dobrovolnickém nasazení organizátorů a apolitická. Spolek AutoMat zajišťuje pražským lokalitám zábory veřejných prostranství, předává know-how a pomáhá s propagací. Jednotliví organizátoři pak připravují program a produkci akce přímo na místě.Více informací, seznam jednotlivých lokalit a postupně i jejich program najdete na www.zazitmestojinak.cz.

Záštitu nad slavnostmi Zažít město jinak 2020 převzal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib a starostové a starostky některých městských částí.

 

 

Mapa

Další akce v okolí

Ústecké Velikonoce 2024 - Ústí nad …

25.03.2024 - 29.03.2024
Ústí nad Labem

Velikonoční jarmark na Lidickém náměstí nabídne 25.- 29. března bohatý kulturní program! Těšit se můžete na hudební…

Velikonoční bludiště 2024 - Ústí na…

28.03.2024 - 31.03.2024
Přírodní a zrcadlové…

Hledání velikonočních vajíček, luštění kvízů, plnění úkolů, poznávání přírody a dovádění v přírodním bludišti na…

Zahájení turistické sezóny města Ús…

28.04.2024 - 28.04.2024
Ústí nad Labem

Přijďte si s námi užít veselý den plný zábavy pro celou rodinu na hradě Střekov.

Barvám Neutečeš 2024 - Ústí nad Lab…

22.06.2024 - 22.06.2024
Městský obvod Severní…

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete