Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Prozkoumejte labyrint skalních schodišť, chodeb a výklenků Drábské světničky na okraji Českého ráje

Mnichovo Hradiště

Zřícenina skalního hradu Drábské světničky láká nejen bludištěm vytesaných prostor a schodišť v několika výškových úrovních, ale také výhledem na celý Český ráj.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Drábské světničky
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Mladá Boleslav
Obec
Mnichovo Hradiště

Fotogalerie k článku

Původní pevnost Drábské světničky byla vystavěna ve 13. stol. na plošině skalního masivu jako dřevěný hrad na pískovcových blocích. Společně s nedalekou zříceninou dalšího skalního hradu Klamorna a s opevněním Staré Hrady u Příhraz tvoří oblíbené turistické cíle na Zlaté stezce Českého ráje.

Přístup na Drábské světničky vede po modré turistické značce z vesnice Dneboh (0,6 km) anebo po červené turistické značce z parkoviště a rozcestí Na Krásné vyhlídce (1,5 km). Nejbližší vlaková zastávka se nachází v obci Březina po žluté turistické trase (2,5 km). Odspodu vystoupáte až na plošinu skalního masívu po schodišti ve skalní spáře.

Hrad je od roku 1958 chráněn jako součást rozsáhlé nemovité kulturní památky, zahrnující širší prostor hradiště Hrada s přilehlou Klamornou. Do dnešní doby se na Drábských světničkách v několika výškových úrovních 15-40 m dochovaly dvě desítky tesaných místností, zbytky pěti chodeb a tesané základy na ukotvení dřevěné palisády. Nejzajímavější prostor hradu je kaple – skalní místnost s tesaným oltářem. Na několika místech můžeme dodnes vidět skalní rytiny (tzv. petroglyfy), které pochází z 16. – 17. století. Hlavní část vrcholových partií skalních bloků je propojena soustavou žebříků a mostů a tvoří prohlídkový okruh.

Drábské světničky jsou vyhledávaným cílem turistů také díky krásným výhledům do krajiny. Z vyhlídek je možné spatřit širokou část severních Čech od hradu Bezděz, přes lesnatou oblast Klokočky a Ralska k hřebenu Jizerských hor a Krkonoš.

Prohlídka hradu je bezplatná a probíhá bez průvodce. Turistická sezóna platí od 1. dubna do 31. října, v denních hodinách, při nepříznivém počasí může být přístupnost omezena. V okolí se nachází mnoho turistických tras, na kterých narazíte na obdobná skalní města jako jsou Příhrazské skály a zříceniny, např. Valečov.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Tomáš Vaněk a Monika Sommerová - Ko…

31.05.2024 - 31.05.2024
Mnichovo Hradiště

Koncert dvou muzikálových hvězd Tomáše Vaňka a Moniky Sommerové k roku české hudby 2024 nabídne repertoár klasických…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete