Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Lipensko

Lipno nad Vltavou

Pokud jste z jižních Čech, bude námět na dovolenou nejspíš jasný. Lipenská přehrada a její okolí toho nabízí opravdu spoustu – a to nejen v létě.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Pokud jste z jižních Čech, bude námět na dovolenou nejspíš jasný. Lipenská přehrada a její okolí toho nabízí opravdu spoustu – a to nejen v létě.

Nejoblíbenějším výletem je Plešné jezero, protkané nejrůznějšími pověstmi. Říká se, že je bezedné a v jezerní stěně je dokonce ukrytý poklad. Vášnivé hledače pokladů však musíme upozornit, že mají šanci jen na Velký pátek, kdy se stěna otevírá. Lipensko si to však kompenzuje velkým množstvím ukrytých pokladů v rámci celosvětové hry Geocoaching. Takže jestli máte gps navigaci, neměli byste si nechat toto dobrodružství ujít. Cestou k Plešnému jezeru půjdete podél Schwarzenberského plavebního kanálu, který díky optickému klamu teče i do kopce. 

Vydáte-li se po žluté turistické značce, půjdete takzvanou Medvědí stezkou. Název je spjatý se zastřelením posledního medvěda na Šumavě v roce 1856.  Cestou vás čeká zkouška vaší fantazie v podobě kamenných reliéfů. Můžete tu potkat perníkovou věž, hřib, kamennou krásku s obry a mnoho dalších útvarů čeká na vás až je objevíte a pojmenujete. Cesta je celkem náročná, takže s dětmi se doporučuje ujít jen kratší část stezky a nejlépe se svačinou, neboť po cestě pravděpodobně nepotkáte žádný stánek s občerstvením. 

Pokud půjdete stezkou Svatý Tomáš, tak nejspíš narazíte Vítkův hrádek nacházející se na Svatém Tomáši. Tento třetí nejvýše položený hrad v Česku se může pyšnit svým nádherným výhledem na Lipno a Alpy.

Nejste moc žhaví do turistiky, raději ležíte v knížkách a výlet na Šumavu máte vlastně za trest? Pak je nejlepším kompromisem pro vás naučná stezka velkého šumavského básníka Adalberta Stiftera. Stezka začíná i končí ve vesnici Horní Planá, což vám může ulehčit zvláště pokud budete řešit parkování. Celá trasa má asi pět kilometrů, takže je vhodná i pro děti. Po cestě narazíte na řadu krásných vyhlídek spjatých se životem Adalberta Stiftera a zakončíte ji v jeho rodném domku, ve kterém je dnes zřízeno muzeum. 

Víte, co vznikne, když má pekelník přes noc postavit přehradu? Odpověď se dozvíte na vyhlídce dostupné ze silnice 163 spojující Lipno nad Vltavou a Vyšší Brod. Uvidíte zde kamenné moře, které vzniklo působením ledovce zvané Čertova stěna. Vyhlídek a rozhleden se na Lipensku nachází opravdu požehnaně, mezi další patří třeba vyhlídka na Tajvan nebo rozhledna Moldaublick.

Kulturním a historickým nadšencům se určitě bude líbit na zámcích Český Krumlov nebo Hluboká, které jsou nedaleko. 

A náročným výletníkům, které neunaví ani několikakilometrová stezka, můžeme doporučit ještě řadu sportovních aktivit, od klasických po adrenalinové. Například v Horní Plané a Frymburku jsou motokárové dráhy. Co se týče klasických sportů je nabídka pestrá: vodní sporty, cyklistika, golf, v zimě pak běžky, bruslení nebo lyžování.

Tak neváhejte, a navštivte Lipensko co nejdříve.

Mapa

« zpět na seznam položek

Sdílet

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete