Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Masopustní akce 2014

Středočeský kraj

Období blížícího se jara bývá snad ve všech moravských i českých městech i vesničkách spojováno s tradičními masopustními oslavami, které si samozřejmě nenechávají ujít ani obyvatelé a návštěvníci Středočeského kraje. O nadcházející sobotě (8.3.) si pravé masopustní veselí můžete užít například při "Masopustu v Hornickém muzeu Příbram", kde se bude veselé hemžení barevných masek střídat se soutěžemi pro malé i velké, stoly přeplněnými sladkostmi i uzenářskými specialitami či dobrou slivovicí pro vylepšení nálady. V ten samý den se v rámci "Masopustu ve Skanzenu Vysoký Chlumec" můžete přidat do rozšafného průvodu masek, jemuž bude do rytmu vyhrávat veselými rytmy vířící kapela. V sobotu 15.3. pak potěšíme všechny milovníky lidových tradic ve Veltrusech, kde se koná další ročník oblíbeného "Masopustu ve Veltrusech". Mlsné jazýčky i vyschlá hrdla si pak přijdou na své při "Ladovských vepřových hodech ve Velkých Popovicích", konajících se v sobotu 15. března.

Jihočeský kraj

Oslavy masopustních tradic ještě zdaleka nekončí! Přesvědčit se o tom na vlastní kůži můžete o tomto víkendu při "Masopustu v Chlumu u Třeboně", kde se na Vás těší veselý průvod originálních masek, spousta dobrého jídla a samozřejmě i nezbytná žertovná kapela. Nezbední koledníci pak v sobotu 8.3. projdou i malebnou Horní Planou, která si Vás dovoluje pozvat na letošní "Hornoplánský masopust". Nezměrnou zábavu i dobré jídlo tradičně přináší "Třeboňský masopust", lákající zástupce všech věkových kategorií na den plný her, radosti ze života i připomínek často zapomenutých lidových tradic. Máte-li to blíže do Zlaté Koruny, můžete se potěšit pohledem na maskovaný průvod v rámci "Masopustu ve Zlaté Koruně". Zapomenout bychom nechtěli ani na populární "Písecké maškary", které každoročně oživí historické centrum Písku. 

Plzeňský kraj

Máte chuť na čerstvou jitrničku, hřejivý loček domácí slivovice či čerstvě upečený koláček? Pak si nenechte ujít další ročník "Masopustního veselí v Tachově", které se koná již tuto sobotu. Veselý rej masek ani letos neopomene navštívit zdejší muzeum, kde se odehraje masopustní svatba a pohřeb bájného Bakchuse. Pro zájemce je zde pak připravena i možnost vyrobit si vlastní škrabošku, kterou budete potřebovat především při večerní masopustní zábavě v restauraci Baileys. A pokud jste se již rozhodli zahájit období předvelikonočního půstu, zajeďte se tuto sobotu podívat do obchodního centra v Plzni, kde pro Vás přichystali množství netradičních akcí v rámci oslav "Mezinárodního dne žen v Obchodním centru Plzeň".

Karlovarský kraj

Období končícího masopustu sice již odválo většinu tradičních veselic a karnevalových rojů, ale i tak se najdou akce přinášející radost z oslav blížího jara. Jednou z takových je oblíbený chebský festival "Vítání jara", konající se 22.3. v objektu Františkánského kláštera a jeho blízkém okolí. Na své si zde přijdou především návštěvníci z řad dětí, pro které je přichystáno množství atraktivních soutěží, dobré pohoštění i nezbytné ponaučení. Masopustem rozmlsané chuťové buňky si pak všichni milovníci gastronomie jistě rádi rozněžní i při "Gastronomickém večeru v Sokolově", kde se tuto sobotu (8.3.) předvedou vyhlášení karlovarští kuchaři se svým delikátním menu. V samotných Karlových Varech se ve stejném termínu odehraje hravý a zábavný "Maškarní bál pro děti", který je symbolickou tečkou za masopustním veselím v Karlovarském kraji.

Ústecký kraj

Ačkoliv již ortodoxní křesťané zahájili období několikatýdenního půstu, můžete Vy ostatní ukojit své chuťové buňky lačnící po dobré klobáse, čerstvé jitrnici či voňavém koláčku při návštěvě některé z masopustních akcí konaných v rámci Ústeckého kraje. Hned v pátek 7.3. se v rámci "Farmářských trhů před Olympia Centrem v Teplicích" koná báječné odpoledne s ochutnávkou těch nejlepších farmářských výrobků z širokého okolí. Samozřejmostí je i bohatý doprovodný program, hudební doprovod lidové kapely či krojované hostesky. V sobotu 8.3. se masopustní veselí přenese do Ústí nad Labem, kde se malí i velcí návštěvníci mohou těšit na populární "Masopust v ZOO". Zvláštní pozornost si v rámci této akce zaslouží inspirativní program odehrávající se v pavilonu šelem. V neděli 9. března si na masopustní tradice vzpomenou i v kulturním domě v Krásné Lípě, kde se od 14 hodin koná hojně navštěvovaný "Dětský karneval". Láká na spoustu zábavy či možnost vytvořit si zde vlastní, autentickou masku.

Liberecký kraj

Co by to bylo za období konce masopustu, kdyby v něm chyběla tradiční lidová hudba, spojená s ochutnávkou domácí slivovice, zabijačkových specialit či čerstvých koláčků a dalších sladkostí. Proto Vám nemůžeme odepřít pozvání na "Posezení s moravskou cimbálovkou a vínem", které se koná již tento pátek a sobotu (7.3. a 8.3.) v kulturním domě Rádlo, nedaleko Jablonce nad Nisou. Pravým vrcholem kulturního dění v Libereckém kraji o nadcházejícím víkendu však nepochybně bude "Setkání s Krakonošem", které přivítá bájného vládce našich nejvyšších hor v poetickém prostředí horského městečka Harrachov. Nefalšované masopustní veselí si v ten samý den můžete užít i v nedalekých Zákupech, které si Vás dovolují pozvat na další ročník populárního "Zákupského masopustu". Chybět nebudou recesistické masopustní soutěže, řemeslný jarmark, volba nejkrásnější masky či vystoupení populárních hudebních kapel.

Královehradecký kraj

Oblast malebného Podkrkonošší je v české lidové tradici spojena neodmyslitelně s dodržováním folklorních zvyků a autentickou zábavou spojenou především s obdobím únorového a březnového masopustu. Proto bychom Vás rádi co nejsrdečněji pozvali na letošní "Masopust v muzeu", který patří k nejnavštěvovanějším akcím malebného městečka Vrchlabí. Těšit se můžete na unikátní expozici představující masopustní tradice ve zdejším regionu, náležitě veselou lidovou kapelu či spoustu pečlivě připravovaného jídla. O týden později pak všechny hříšníky nedbající během období masopustu na svou váhu potěší další ročník veletrhu "Infotoru a Cykloturistika", který je jediným veletrhem cestovního ruchu konaným v Královehradeckém kraji.

Pardubický kraj

Období rozšafného masopustního veselí a nezřízených gastronomických i společenských orgií pomalu odeznívá a započíná doba asketického půstu. Chcete-li si však přeci jen ještě jednou připomenout předjarní veselení, přijměte naši pozvánku na "Magický ples v Pardubicích", který se za dobu svého trvání stal pomyslnou tečkou za masopustním obdobím v Pardubickém kraji. I letos si zde můžete užít uchvacujících tónů plesové kapely, profesionálních výkonů špičkových tanečníků, příjemného doprovodného programu či kouzelnými cenami nabité tomboly. Již 7. března v pátek si z rozjařené atmosféry masopustních týdnů jistě rádi odpočinete při poeticky klidném "Knihovním večírku", konajícím se v historickém městečku Poličce.

Kraj Vysočina

Masopustní oslavy konce letos poměrně přívětivé zimy pomalu odeznívají a je na čase plně se vrhnout do víru radovánek spojených s přícházejícím jarem. Na Vysočině si na své tuto sobotu (8.3.) přijdou zvláště ženy a dívky, pro které je přichytán "Den žen v City Parku Jihlava". Těšit se můžete na wellness zónu s kadeřnicemi, vizážistkami, stylistou, zumba tancem, barmanskou show či profesionálními fotografii. Rodinnou pohodu pak zajistí netradiční "Prázdniny v ZOO JIhlava", které letos připadají na 11. a 12. březnový den. A komu se zalíbilo masopustní koštování lahodných destilátů, může na něj volně navázat v rámci "Koštu slivovic, hruškovic, meruňkovic a dalších destilátů ve městě Třebíči", které se letos koná 22. března.

Jihomoravský kraj

Pokud jste se domnívali, že období masopustní zábavy a nespotaného veselí již pro letošní rok skončilo, rádi Vás vyvedeme z omylu. Na jižní Moravě pro Vás totiž přichystali několik folklorních akcí, které jsou určeny doslova pro každého člena domácnosti. Již tuto sobotu 8. března se na Hanáckém statku koná další ročník "Masopustu a zabíjačky v ZOO parku Vyškov", který učaruje vstřícnou atmosférou, staročeskou zabijačkou, vystoupením lidových souborů či zábavnými soutěžemi pro malé i velké. Ideálním tipem na příjemně strávenou neděli je pak oblíbený "Dětský karneval v Blansku", který nechá ty nejmenší návštěvníky užít si báječnou atmosféru karnevalového veselí v zábavných maskách a rodiče pak kochat se pohledem do tváří rozesmátých dětí. V Brně Novém Lískovci se pak 15. března odehraje den plný zábavy a bohatého kulturně-gastronomického programu při "Koštu slivovice s tradiční zabijačkou". V ten samý den se období masopustu uzavírá v historickém městečku Znojmě, kde si dávají dostaveníčko ti nejlepší moravští vinaři v rámci "Znojemského koštu".

Olomoucký kraj

S hojným obdobím masopustu jsme se sice již pomalu rozloučili, ale s o to větší vervou se můžeme vrhnout do oslav spojených s blížícím se jarem. Zvláštní pozornost bychom doporučovali věnovat "Vítání jara v ZOO Olomouc", kde se to 22. března bude hemžit roztomilými mláďaty, zábavnými průvodci zvířecí říší i poučným doprovodným programem. Dobrému jídlu a pití pak zajisté rychle přivyknete na "Slavnostním zahájení lázeňské sezóny v Lázních Slatinice" či při pohádovém programu "Skřítkové otvírají hrad Bouzov", který definitivně probudí doposud dřímající středověký skvost.

Zlínský kraj

Přijměte pozvání Atlasu Česka na poslední akce spojované s obdobím končícího masopustu na území Zlínského kraje. O víkendu 14. a 15. března si v rámci "Josefského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm" užijete pravé folklorní zábavy prosycené cimbálovou muzikou, vystoupením mažoretek, hudební produkcí místních kytaristů, lahodnými uzenářskými specialitami či delikátními cukrářskými specialitami z rukou pečlivých hospodyněk. 15. března se pak v rámci "Luhačovické zabijačky" můžete zcela oddat vůni čerstvých jitrniček, lákavého ovárku či libovým masem prošpikované tlačence. Na hrázi luhačovické přehrady nebude chybět ani hudební doprovod či atraktivní kulturní program. 16. března si svou masopustní zábavu užijí i všechny děti, které se zúčastní "Karnevalu pro děti v divadle Zlín".

Moravskoslezský kraj

Ještě než začneme s oslavami blížícího se jara, je třeba se důstojně rozloučit s obdobím bujarého masopustu. Na území Moravskoslezského kraje tak nejlépe učiníte 7. a 8. března při tradičním "Novojičínském masopustu", kde se nejen dobře najíte, ale načerpáte i atmosféru vstřícnosti a nefalšované pohody, podkreslenou cimbálovou muzikou a krojovanými hosteskami. A pokud si masopustní období plné chutného jídla a povzbuzujícího pití přeci jen vyžádalo daň v podobě pocitu plnosti a zbytečných emocí, přijďte se o příštím víkendu (14. - 16. března) uklidnit na "Antistresový festival v nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina", nacházejícím se ve slezské metropoli Ostravě.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete