Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rozsvěcení vánočních stromů 2018

Atlas Česka zve všechny své čtenáře na přehled slavnostních společenských akcí, které jsou spojeny s pohádkově okouzlujícím obdobím adventu, symbolizujícím očekávání příchodu pomyslného spasitele o Štědrém dni. Pomyslným zahájením tohoto toužebně očekávaného období je slavnostní rozsvěcení vánočních stromů, které má v našich tradicích nezaměnitelnou roli. Atlas Česka pro Vás i letos vybral ty nejzajímavější akce z jednotlivých krajů, poutající pozornost malých i velkých návštěvníků. 

Fotogalerie k článku

Praha

Příchod adventu si v našem hlavním městě spojujeme již tradičně s řadou společenských akcí, vůní svařeného vína a zářivou nádherou z rozsvícených vánočních stromků pro všechny Pražany. Naše čtenáře srdečně zveme na "Rozsvícení vánočního stromu na Strossmayerově náměstí", které potěší pohodovou a sváteční atmosférou. Pozvání si jistě též zaslouží "Rozsvícení vánočního stromu v Ládví", které proběhnu již tuto středu od 17 hodin. Ve dvoře restaurace Kastrol potěší "Adventní jarmark a rozsvícení vánočního stromu na Ohradském náměstí". V rámci "Slavnostního rozsvícení vánočního stromu v Dolních Měcholupech" pak láká zpěv školního kolektivu, hudební vystoupení či bohaté občerstvení. O první adventní neděli pak "Slavnostně rozsvítíme vánoční strom na Černém Mostě", který rozzáří okolí populárního baru Sýkorka. Největší pozornost pak pochopitelně bude upřena na "Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí", které proběhne již tuto sobotu. 


Středočeský kraj

V okolí našeho hlavního města se o nadcházejícím víkendu koná několik akcí, které symbolicky zahajují období blížícího se adventu. Jednou z nich je populární "Rozsvícení vánočního stromu v Poděbradech", které láká na setkání občanů na Jiřího náměstí. Před zdejším městským úřadem se o nadcházející sobotě odehraje populární "Rozsvícení vánočního stromu v Rudné u Prahy". Dobře známou akcí spojenou s přátelským setkáním místních občanů bude "Rozsvícení vánočního stromu v Kolíně", které se koná jako tradičně na Karlově náměstí. 4. prosince se stylově můžete zúčastnit "Oslav svátku sv. Barbory a navazujícího rozsvícení vánočního stromu v Kutné Hoře"


Jihočeský kraj

Spoustu lidových tradic a folklorních zvyklostí přináší blížící se advent, který v jihočeském kraji zahájí několik slavnostních akcí ve městech napříč územím všech okresů. Již tuto sobotu zveme na "Rozsvícení třeboňského vánočního stromu", které se koná na Masarykově náměstí. O první adventní neděli pak potěší "Rozsvícení vánočního stromu v Písku", které láká i na tradiční odeslání dopisů Ježíškovi. V pohádkově bílém Českém Krumlově se blíží "Rozsvícení vánočního stromu", které doplní zpěv koled, mikulášská nadílka či nezbytná Ježíškova pošta. Tuto neděli pak zveme i na"Andělský zvonečkový průvod v Nové Bystřici", spojený i letos s rozsvícením vánočního stromu.


Plzeňský kraj

Na západě Čech si zahájení adventu můžeme naplno užít například při "Rozsvícení vánočního stromu v Domažlicích", kde se o první adventní neděli od 16 hodin koná poutavý program pro rodinné příslušníky všech věkových kategorií. Stejně jako ke Štědrému dni patří slavnostní večeře s kaprem a bramborovým salátem, spojují si všichni obyvatelé Plzně zahájení adventu se "Slavnostním rozsvícením vánočního stromu na náměstí Republiky". Slavnostní atmosféru blížících se Vánoc jistě osvěží i "Adventní dílny v Národopisném muzeu Plzeňska", které všem návštěvníkům umožní vyzkoušet ruční výrobu vánočních dekorací. 


Karlovarský kraj

O nadcházejícím víkendu se mnoho náměstí v Karlovarském kraji rozzáří stovkami ozdob blyštících se na krásných vánočních stromech, které jsou neklamnou známkou blížících se Vánoc. V neděli si nenechte ujít "Rozsvícení vánočního stromu v Karlových Varech", které potěší bubenickou show či posvěcením vánočním trhům. V rámci probíhajících Chebských vánočních trhů pak srdečně zveme na sobotní "Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Jiřího z Poděbrad v Chebu", které potěší i vystoupením zpěvačky Michaely Noskové. A pokud nemáte program na nadcházející neděli, můžete si druhý prosincový den zpříjemnit návštěvou "Rozsvěcení vánočního stromku v Sokolově", které letos okoření ohňová show či nezvyklý adventní běh. 

 

Ústecký kraj

Poutavý předvánoční program pro malé i velké návštěvníky slibují víkendové "Vánoční trhy s rozsvěcením vánočního stromu v Děčíně", lákající na vánoční koledy či populární gastro festival. Na neděli si pak organizátoři přichystali zahájení "Slavnostního rozsvícení vánočního stromu v Ústí nad Labem", které rozzáří zdejší oblohu nádherným ohňostrojem. S radostí zveme i na "Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu v Duchcově", které poutá pozornost kouzelným kalendářem či vystoupením dětí ze zdejších mateřských a základních škol. Navštívíte-li "Rozsvícení vánočního stromu v Litoměřicích", zažijete nefalšovanou vánoční atmosféru, program plný pohádek, zpěvu a zábavy. 


Liberecký kraj

Sněhová nadílka pokryla již velkou část Libereckého kraje a to je nezaměnitelným znamením blížícího se období adventu a Vánoc. Autentickou atmosféru těchto svátků podpoří účast na "Rozsvícení vánočního stromu v Harrachově", kterého se zúčastní možná i patron nedalekých horských velikánů. Při "Rozsvícení vánočního stromu v Jablonci nad Nisou" pak potěší adventní program s vystoupením pěveckého sboru Vrabčáci či otevření stánku s nezbytným svařákem. Blížící se advent pak ochutnejte na vlastní chuťové buňky při "Rozsvícení vánočního stromu v Rovensku pod Ralskem", kde se budou podávat gastronomické speciality a zpívat tradiční lidové koledy. 


Královehradecký kraj 

Zveme všechny naše čtenáře na slavnostní společenské akce spojené s uvítáním adventu a obdobím blížících se Vánoc. V rámci "Slavnostního rozsvícení vánočního stromu v Hostinném" se můžete těšit na koncert Františka Nedvěda či bohaté občerstvení. Společně se střediskem volného času Bájo Vás srdečně zveme na Husovo náměstí, kde se o nadcházejícím víkendu odehraje "Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v České Skalici".  Těšit se můžete na hudební vystoupení souboru Musica Krakela a legendární vánoční punč. 

 

Pardubický kraj

 

Zveme naše čtenáře na zahájení adventu v Pardubickém kraji, které bude i letos zastoupeno "Vánočními trhy se slavnostním rozsvícením vánočního stromu v Ronově nad Doubravou". Radostnou předvánoční atmosféru zažijí všichni účastníci "Vánočního Kujebáckého jarmarku ve Vysokém Mýtě", kde se můžete těšit na prodej řemeslných výrobků s vánočních tématikou či populární rozsvícení vánočního stromu. Ke zklidnění a adventnímu rozjímání srdečně zve "Předvánoční muzejní kafe v Ústí nad Orlicí", lákající na lahodné cukroví a společné popíjení silného punče. 


Kraj Vysočina

Hledáte-li zajímavý tip na strávení nadcházejícího víkendu, doporučujeme Vám účast na "Rozsvícení vánočního stromu s Mikulášem v Telči". Zahájení adventu v kouzelné atmosféře blížících se Vánoc slibuje "Rozsvícení vánočního stromu v Novém Městě na Moravě", kde zaujme i křest knihy o místní historii či koncert Tomáše Kočka. Vzácného hosta bude mít i nedělní "Rozsvícení vánočního stromku v Jihlavě", které láká na Ewu Farnou a ohnivou show. 


Jihomoravský kraj

O nadcházející neděli zveme všechny naše čtenáře na očekávané "Rozsvícení vánočního stromu v ZOO Brno", které láká na výtvarné dílničky pro děti, malování na obličej, hudební koncert a nezbytné setkání se zvířátky. Tradiční akcí budou adventní trhy v kulturním domě v Dolních Kounicích, které budou letos spojeny s "Rozsvícením vánočního stromu" a podávání vánoční klasiky - cukroví, punče a vaječného koňaku. V neděli pak začíná i "Znojemský advent", který rozzáří toto historické město množstvím kulturních akcí pro malé i velké a především pak nádherným vánočním stromem. 


Olomoucký kraj

V rámci oslav "Sv. Mikuláše a rozsvěcení vánočního stromu ve Velké Bystřici" se všichni návštěvníci mohou těšit na příjezd sv. Mikuláše na Zámecké náměstí ve voze taženém koňmi či populární Ježíškovu poštu. Již tuto neděli zveme všechny naše čtenáře na "Rozsvícení vánočního stromu v Přerově", které láká na adventní jarmark či slavnostní představení místního Betléma. 



Zlínský kraj

Na jihovýchodní Moravě se příchodu adventu věnuje velká pozornost, odrážející se v mnoha desítkách zajímavých akcí. Platí to například o "Rozsvícení vánočního stromu v Uherském Hradišti", které připoutá pozornost našich čtenářů již tento pátek. O den později pak srdečně zveme na "Valašský jarmark ve Valašských Klouboukách", který potěší rozsvěcením vánočního stromku, ukázkami starodávných řemesel či ochutnávkou lahodné kyselice. Taktéž v sobotu pak můžete navštívit "Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ve Zlíně", které svým vystoupením osvěží Vašo Patejdl či jazzman Ondřej Havlík. 


Moravskoslezský kraj

Adventní atmosféra blížících se Vánoc zavítá samozřejmě i do Moravskoslezského kraje, kde se projeví například při "Mikulášském jarmarku s rozsvícením vánočního stromu". Rádi se s našimi čtenáři sejdeme i u "Mezinárodního setkání u příležitosti rozsvícení vánočního stromu v Jablunkově". Pohádkovou předvánoční atmosféru naplno zažijete při "Rozsvícení vánočního stromu před Akordem v Ostravě". Na závěr upozorňujeme na "Rozsvícení vánočního stromu v Doubravě", kde zažijete prodej vánočního zboží, Ježíškovu poštu, živá zvířata či historický kolotoč. 

 

Kompletní přehled akcí na první adventní neděli je zde. 





 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete