Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 11. – 13. dubna 2014: Mezinárodní den památek, celorepublikové závody kočárků a první velikonoční veselí

Tento víkend máte možnost v rámci Mezinárodního dne památek navštívit hrady a zámky za snížené vstupné, či zcela zdarma. Památky navíc často zpřístupní pro veřejnost jinak nedostupné prostory. Velikonoční náladu navodí tematické trhy, které již nyní probíhají na mnoha náměstích. A maminky a tatínkové mají možnost se v neděli zúčastnit celorepublikového závodu s kočárky.

Tento víkend máte možnost v rámci Mezinárodního dne památek navštívit hrady a zámky za snížené vstupné, či zcela zdarma. Památky navíc často zpřístupní pro veřejnost jinak nedostupné prostory. Velikonoční náladu navodí tematické trhy, které již nyní probíhají na mnoha náměstích. A maminky a tatínkové mají možnost se v neděli zúčastnit celorepublikového závodu s kočárky.

Praha

Od pátku do neděle bude na Výstavišti v Holešovicích probíhat festival zdravého životního stylu Evolution. Návštěvníkům nabídne pět veletržních zón a třídenní programový maraton pod jednou střechou. Na 300 domácích i zahraničních vystavovatelů zde představí nejnovější trendy a v programu se představí přes 150 účinkujících z 12 zemí. Pro příznivce profesionální i amatérské cyklistiky je určen festival Město na kole 2014, který se uskuteční tento víkend na Náplavce Rašínova nábřeží. Jedná se o největší akci svého druhu konanou v Praze, která představí novinky a zajímavosti týkající se horských i silničních kol, koloběžek i dalších odrážedel. V sobotu od 10 hodin odstartuje v Lanovém centru v Ořechu již 7. závody hasičských týmů v hodně netradičních a veselých disciplínách - Ořešská lana 2014. Připraven bude také zábavný doprovodný program pro děti i jejich doprovod. V neděli se uskuteční již 43. ročník Jarního běhu Ďáblickým hájem. První tři závodníci obdrží medaili, diplom a věcnou cenu. V neděli ve 13 hodin odstartují po celé České republice Strolleringové závody. Maminky, či tatínkové budou soutěžit v chůzi s kočárky v co nejkratším čase. V Praze se můžete závodu zúčastnit například ve Stromovce, v Záběhlicích, či v Dolních Počernicích.

Středočeský kraj

V sobotu od 10 hodin se v nově zrekonstruovaných jezuitských zahradách vedle Chrámu sv. Barbory uskuteční Kutnohorské jarní slavnosti s velikonočním jarmarkem. Po celý den živá hudba, vystoupení folklorního souboru Lučinka, dětský průvod, vynášení smrti a mnoho dalšího. Další ročník oblíbeného turistického pochodu Máslovická šlápota se uskuteční tuto sobotu a v jeho cíli, na náměstí v Máslovicích pro vás bude připraven pestrý celodenní program. Připomenete si zde staročeské tradice v podobě stloukání másla, pečení jarního pečiva, zdobení velikonočních perníků či pletení pomlázek. Na Veltruském zámku přivítají tuto sobotu jaro. Připraven bude jarmark, občerstvení, dílničky pro děti a divadlo. Závody kočárků ovládnout také středočeský kraj, zúčastnit se můžete například v Příbrami, v Jílovém u Prahy, Dobříši či Černošicích.

Jihočeský kraj

Tento víkend si na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích nenechte ujít tradiční Jarní trhy. Již popáté se po dva víkendové dny můžete zúčastnit kreativního tvoření pro děti i dospělé Kreativ Soběslav. Přes 50 vystavovatelů Vám představí své výrobky v prodejních stáncích a zúčastnit se můžete workshopů a tvořivých dílniček a vyrobit si například dekorace na Velikonoce. V rámci Mezinárodního dne památek bude tento víkend zdarma zpřístupněna vyhlídka ve věži zámku Hluboké nad Vltavou. K nahlédnutí bude také prostor "Ledárny" v blízkosti jízdárny. Bezplatně si v sobotu můžete také prohlédnout památky Českých Budějovic, například radnici s kostýmovaným průvodcem, zúčastnit se můžete komentovaných prohlídek města a známých dvorů. V jižních Čechách se závodu kočárků můžete v neděli zúčastnit v Českých Budějovicích, či v Lipně nad Vltavou.

Plzeňský kraj

Velikonoční jarmark na zámku Hradiště v Blovicích se uskuteční v sobotu od 9 do 16 hodin. Můžete zde přímo zakoupit již hotové dekorace, nebo si sami nějakou vytvořit. 5. ročník Festivalu experimentálního a studentského divadla Na Hraně se uskuteční tento víkend v Plasech u Plzně. Představení budou probíhat v prostoru kina Střela a v prostorách kláštera. Také v okolí Plzně se uskuteční závody kočárků, zúčastnit se můžete v Plzni, ve Stodu a v Nýrsku.

Karlovarský kraj

Chcete-li vidět to nejlepší z vojenské techniky západních Spojenců z období druhé světové války, pak si tento víkend nenechte ujít slavnostní otevření hradu Cheb s bohatým doprovodným programem. Zároveň můžete v sobotu od 10 hodin navštívit tradiční velikonoční jarmark v Muzeu Cheb. Připraven bude bohatý a zajímavý velikonoční program a výstavní a expoziční prostory muzea oživí ukázky lidových řemesel. Všechny děti jsou zvány v sobotu od 17 hodin na hrad Loket na loutkovou pohádku O princezně Milušce v podání Divadla Bez zákulisí.

Ústecký kraj

Tradiční a velice oblíbená výstava českých a moravských vín Vinařské Litoměřice s mezinárodní účastí s velkým počtem vinařů se uskuteční tento pátek a sobotu v Domě kultury a v prostorách gotického hradu v Litoměřicích. Těšit se můžete na řízené degustace, doprovodné tematické programy a cimbálovou muziku. V sobotu si nenechte ujít zahájení kulturní sezóny na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Těšit se můžete na jarní svod psů lovecký plemen, velikonoční workshop a pro děti je připraveno pohádkové představení.

Liberecký kraj

Tradiční odemykání Jizery na Žluté Plovárně na Malé Skále se uskuteční tento víkend. Připraven bude bohatý doprovodný program a lodě budou k zapůjčení za poloviční cenu. V rámci mezinárodního dne památek bude tuto sobotu a neděli zpřístupněn na hradě Bezděz ochoz královské kaple. Celou prohlídku pak navíc budete moci absolvovat za snížené vstupné. Zámek Sychrov zve tuto sobotu a neděli na tradiční staročeské velikonoční trhy s ukázkami řemesel. V prostoru čestného dvora bude možné zakoupit tradiční zboží a připraven bude bohatý doprovodný program. Také na severu se bude závodit s kočárky, zúčastnit se můžete v neděli v Jablonci nad Nisou či na Malé Skále.

Královéhradecký kraj

Tradiční Velikonoční řemeslný jarmark v areálu chráněných dílen Kopeček Sdružení Neratov v Bartošovicích v Orlických horách se uskuteční tuto sobotu od 11 hodin. Budete si moci vyzkoušet tradiční řemesla a navštívit chráněné dílny a připraveno bude tradiční občerstvení. Jarní slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny se můžete zúčastnit tuto sobotu v rámci Starohradských slavností vína na zámku Staré Hrady u Jičína. Připravena bude ochutnávka vín, dobový a vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti, vojenská přehlídka a další zajímavosti. Zámek Doudleby nad Orlicí pořádá v neděli Velikonoční trhy a farmářský jarmark, na který vás srdečně zve. Budou zde jak stánky s dobrotami, tak stánky řemeslné.

Pardubický kraj

Velikonočního veselí máte možnost se zúčastnit tuto neděli na nádvoří pardubického zámku. Kromě bohatého kulturního programu pro děti i dospělé je pro návštěvníky připraven i dobový jarmark s tradičním velikonočním sortimentem. Také Chrudim se připojila k celorepublikovému závodu kočárků. Hostit ho bude Hřiště Medlešice (u Pivovarské hospody) a start je ve 13 hodin.

Kraj Vysočina

Na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči se bude v sobotu stavět máj spolu s folklorním souborem Podjavořičan. Nebude chybět tradiční předvádění řemesel - pletení pomlázky, zdobení perníčků, ukázka malování kraslic, velikonoční dílny. V sobotu si nenechte ujít Velikonoční jarmark, který proběhne v Libici nad Doubravou na Pilnově statku v kulturní stodole a přilehlé části stavení. Na Vysočině se bude závodit s kočárkyTřebíči a Jihlavě.

Olomoucký kraj

V sobotu se bude na náměstí Přemysla Otakara od 9 hodin konat Slavnostní zahájení turistické sezóny 2014 v Litovli. Návštěvníci budou mít možnost od 9 do 15 hod. využít zdarma komentovaných prohlídek budovy radnice (od sklepa po půdu), kaple sv. Jiří, muzea, knihovny a také bude poslední možnost navštívit radniční věž v původním provedení, před rekonstrukcí. V tento den je možno mimo jiné využít i plaveb na loďkách po Nečízu (popluje se od Starého mlýna s výstupem na náměstí). Dále můžete navštívit výstavu kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu Arabela. Také hrad Šternberk se zúčastní Mezinárodního dne památek a pro tuto příležitost pro vás budou v sobotu připraveny speciální prohlídky s restaurátory za zvýhodněné vstupné. Neděle bude patřit především dětem, pro které budou připraveny poprvé v letošním roce Speciální dětské prohlídky. A s kočárky si v tomto kraji můžete zasoutěžit v Olomouci, Přerově, Lošticích a Zábřehu.

Jihomoravský kraj

Další ročník oblíbené jarní zahradnické výstavy bude možné navštívit v pátek a v sobotu na slavkovském zámku. Tak jako každoročně si zde budete moci zakoupit přísady, balkónovky, skalničky, stromky, okrasné stromky, keře a vše, co k zahradničení patří. Kromě zahradnických potřeb a rostlin zde bude k zakoupení keramika, bižuterie, med, oříšky, občerstvení a cukrovinky. Brány památek se ve Znojmě tento víkend opět otevřou dokořán. K Mezinárodnímu dni památek a sídel, který připadá na 18. dubna, zpřístupní zdarma tři památkově chráněné objekty – Loucký klášter, bývalý pivovar, Weinbergerova vila. 13 sklepů v Lednicko-Valtickém areálu zahájí tuto sobotu turistickou sezónu. Připraven bude bohatý program. Podrobný program jednotlivých sklepů zde.

Zlínský kraj

Tradiční velikonoční jarmark se uskuteční tento pátek a  sobotu na Velkém náměstí v Kroměříži. Své výrobky s velikonoční tématikou zde budou nabízet zruční řemeslníci z Čech, Moravy i Slovenska, nebude scházet ani spousta stánků s občerstvením a dobrými nápoji. Na jižní Moravě se bude závodit s kočárky ve Zlíně, Holešově a Rožnově pod Radhoštěm.

Moravskoslezský kraj

Yoga and Dance Spring Festival se uskuteční tento víkend v Ostravě. Můžete se těšit na výběr z více než 25 lekcí tance i jógy, plné taneční sály, lahodný vegetariánský oběd a večeře, taneční a jogóvé lekce, bohatou tombolu o hodnotné ceny, poznání osobité jógové komunity, možnost zakoupení bio-produktů či tipy, jak žít zdravě s ohledem na životní prostředí. V sobotu proběhne v ostravské zoologické zahradě oslava 3. narozenin sloní slečny Rashmi. Komentovaného krmení slonů se můžete zúčastnit od půl třetí odpoledne v pavilonu slonů. V sobotu a neděli se na Slezskoostravském hradě uskuteční tradiční velikonoční lidový jarmark s programem, ukázkami řemesel a prodejem lidově uměleckých výrobků. V sobotu bude navíc otevřena nová expozice "Permoníci a čerti v podzemí Slezskoostravského hradu".

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

21.04.2024 - 21.04.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 21. dubna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete