Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bývalý klášter v Hájku

Červený Újezd

Bývalý a opět obnovený františkánský klášter u loretánské kaple Panny Marie se nachází v solitérním hájku přibližně 1 km východně od Červeného Újezda. Areál kláštera je přístupný příležitostně.Roku 1623 založili Florian Dětřich Žďárský a manželkou Alžbětou první kopii Loretánské kaple v Čechách a to v dubovém a borovicovém háji mezi Jenčí a Červeným Újezdem. Místou se záhy stalo oblíbeným cílem p…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Červený Újezd
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Praha-západ
Obec
Červený Újezd
Telefon

Bývalý a opět obnovený františkánský klášter u loretánské kaple Panny Marie se nachází v solitérním hájku přibližně 1 km východně od Červeného Újezda. Areál kláštera je přístupný příležitostně.

Roku 1623 založili Florian Dětřich Žďárský a manželkou Alžbětou první kopii Loretánské kaple v Čechách a to v dubovém a borovicovém háji mezi Jenčí a Červeným Újezdem. Místou se záhy stalo oblíbeným cílem poutí. Proto jejich syn František Adam přivedl do Hájku v roce 1659 františkány z Jindřichova Hradce - pro zajištění duchovní správy nově vzniklého poutního místa. V roce 1663 započala výstavba kláštera podle plánů Karla Luraga a Jana Dominika Orsiho. Do dnešní podoby byl klášter dostavěn začátkem 18. století. V letech 1720–1726 bylo vybudováno celkem 20 kaplí, které spojily Hájek se Strahovskou bránou na Hradčanech. Klášter v Hájku byl zrušen při josefínských reformách roku 1789, avšak areál nadále sloužil jako poutní místo. Povolení omezeného počtu řeholníků toho bylo důsledkem. V roce 1950 byl konvent rozehnán a byl zde zřízen internační tábor pro kněze. Později objekty obsadila armáda a teprve na počátku 90. let 20. století se do kláštera vrátili františkáni.

Klášterní budovy jsou velmi prosté, obehnané zdí. Čtvercový areál tvoří dvě obytná křídla a dvě křídla chodeb. Loretánská kaple je situována doprostřed dvora a napojuje se na chodbu při jednom z obytných křídel. Poutní cestu o délce přibližně 14 kilometrů dnes připomíná pouze 11 z původních 20 kaplí. Od konce 90. let zbylé kapličky procházely a prochází postupnými rekonstrukcemi. Taktéž cestu podél nich, v některých úsecích již zaniklou, je snaha alespoň zčásti obnovit.

M.K.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Trampské Pikovice 2024

14.09.2024 - 14.09.2024
Ke Stezce

31. ročník Festivalu trampských, country a folkových skupin.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete