Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bývalý kostel sv. Jošta - Český Krumlov

Český Krumlov

Původní kostelík sv. Jošta byl založen před rokem 1334 a byl součástí rožmberského špitálu. V roce 1596-1604 prošel kostel za přispění Petra Voka z Rožmberka, zásadní renesanční přestavbou na luteránskou svatyni. Vznikla stavba nesymetrického dvoulodí s kruchtou nad kratší jižní lodí. V roce 1598 byl věnován protestantům a využívali jej i členové Jednoty bratrské. V roce 1600 zakázal císař Rudolf…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Český Krumlov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Český Krumlov
Telefon

Fotogalerie k článku

Původní kostelík sv. Jošta byl založen před rokem 1334 a byl součástí rožmberského špitálu. V roce 1596-1604 prošel kostel za přispění Petra Voka z Rožmberka, zásadní renesanční přestavbou na luteránskou svatyni. Vznikla stavba nesymetrického dvoulodí s kruchtou nad kratší jižní lodí. V roce 1598 byl věnován protestantům a využívali jej i členové Jednoty bratrské. V roce 1600 zakázal císař Rudolf II. nekatolické využívání kostela. V roce 1602 se dostal do správy jezuitům a v jejich rukou zůstal až do zrušení řádu v roce 1773. Za Josefínských reforem je roku 1787 zrušen a uzavřen. Jeho vnitřní vybavení bylo rozvezeno do různých kostelů na Českokrumlovsku. Následně v roce 1790 je prodán v dražbě za 1245 zlatých měšťanu Kašparovi Koutnému, věž přechází do vlastnictví obce. Měšťan Koutný obratem objekt prodává, dvěma novým majitelům. V letech 1790-1791 prochází bývalý kostel přestavbou na měšťanský dům s várečným právem. Byly vyhloubeny sklepy, zvýšena úroveň přízemí, zbořen presbytář. Vysokou sedlovou střechu prolamují dva komíny. Kolem roku 1802 získává objekt Karel Neumüller a přeměňuje jej na kasino s tanečním sálem v patře. Po roce 1900 je objekt využíván k obytným účelům a později pak ke komerčním (obchody, sklady apod.).

I dnes na dvoupatrové budově bývalého kostela se strmou sedlovou střechou a pětipatrovou věží s bání zakončenou lucernou, najdeme některé prvky původního kostela. Například gotického průčelí, lomený portál, při řece pak původní hřebínkové klenby podkruchtí. Ve druhém patře se zachovaly původní klenby chrámu se štukovými žebry. Ve sklepě pak původní sokly pilířů.

Kostel je dnes využíván ke komerčním účelům.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete