Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bývalý minoritský klášter se zříceninou kostela - Stříbro

Stříbro

Při jihovýchodním nároží Masarykova náměstí se nachází bývalý minoritský klášter. O jeho založení se postarali kolem roku 1250 Švamberkové. Objekt byl několikrát poškozen požárem. Dnes se bývalý klášter skládá ze čtyřkřídlého konventu seskupeného kolem rajského dvora a křížovou chodbou. Najdeme zde i dva gotické portály. Při stavebním průzkumu byly objeveny také mohutné stěny ambitů, k…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Stříbro
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Tachov
Obec
Stříbro
Telefon

Fotogalerie k článku

Při jihovýchodním nároží Masarykova náměstí se nachází bývalý minoritský klášter. O jeho založení se postarali kolem roku 1250 Švamberkové. Objekt byl několikrát poškozen požárem. Dnes se bývalý klášter skládá ze čtyřkřídlého konventu seskupeného kolem rajského dvora a křížovou chodbou. Najdeme zde i dva gotické portály. Při stavebním průzkumu byly objeveny také mohutné stěny ambitů, kdysi dosahující značné výšky.

Při bývalém konventu se nacházejí zbytky kostela sv. Máří Magdalény, založeného současně s klášterem v polovině 13. století. Později byl barokně upraven a dostavěna věž v druhé polovině 18. století. V roce 1785 byl společně s klášterem zrušen a přešel do majetku obce. V roce 1791 vyhořel úderem blesku. Následně podlehl částečně zubu času a částečně zbořen lidskou rukou. Do dnešní doby se zachovalo obvodové zdivo velké části lodi a půlkruhový presbytář.

V bývalém konventu se nachází veřejnosti přístupné muzeum, součástí prohlídky je i areál bývalého kostela. Částečně jsou tyto zbytky viditelné z ulice Pivovarská.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete