Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Dominikánský klášter - Znojmo

Znojmo

Konvent Řádu bratří kazatelů (dominikánů) při kostele Nalezení sv. Kříže ve Znojmě se nachází ve východní části centra města a dodnes je využíván pro řeholní život.K založení konventu došlo pravděpodobně před polovinou 13. století. Přesné datum není dodnes známo a ani období do konce 14. století není ke zprávám k historii konventu příznivější. K této situaci přispělo i shoření klášterního archivu…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Znojmo
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Znojmo
Telefon

Konvent Řádu bratří kazatelů (dominikánů) při kostele Nalezení sv. Kříže ve Znojmě se nachází ve východní části centra města a dodnes je využíván pro řeholní život.

K založení konventu došlo pravděpodobně před polovinou 13. století. Přesné datum není dodnes známo a ani období do konce 14. století není ke zprávám k historii konventu příznivější. K této situaci přispělo i shoření klášterního archivu v roce 1400. Husitské bouře přežil klášter bez úhony a na konci 15. století konvent čekal hospodářský rozkvět, spojený s donacemi Beneše z Veitmile a jeho bratra Ludvíka. Bohužel roku 1555 zachvátil město požár a nebyl ušetřen ani dominikánský konvent s kostelem Nalezení sv. Kříže. Protože chyběly finance na obnovu, většina řeholníků odsud odešla na jiné působiště, a ti co zůstali, museli řadu let žít pouze v provizorních podmínkách. Další rána přišla s rokem 1620, kdy byl klášterní kostel přeměněn na vězení pro cca 300 vojáků. O dva roky později sice Ferdinand II. nařídil vrátit klášteru neprávem uzmutý majetek, ale neštěstí na sebe nenechalo dlouho čekat. Během třicetileté války byl klášter vypleněn, přičemž nejhorší škody vznikly se švédským vpádem roku 1645. Období rozkvětu a obnovy nastává pak od 50. let 17. století, které je spojeno s obnovou budovy konventu a přestavbou klášterního kostela. Bohužel nemá dlouhého trvání. Od konce 18. století zasáhlo konvent několikrát vojenské drancování. Byl využíván jako lazaret, skladiště či kasárna. Naposledy zde byla v refektáři zřízena vojenská nemocnice během I. světové války. Těžká rána na zdejší řeholníky dopadla s rokem 1950, kdy byli tehdejším komunistickým režimem vyhnáni. V roce 1990 byl objekt opět vrácen Řádu bratří kazatelů, přičemž řeholníci dnes obývají pouze prostory fary. Jednu část svého někdejšího konventu pronajímají a druhou poskytli sestrám dominikánkám.

A.Š.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér ve Znojmě | duben 2024

15.04.2024 - 15.04.2024
nám. Republiky 916, 669…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete