Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Farní kostel svatého Jiljí - Dolní Dvořiště

Dolní Dvořiště

Kostel sv. Jiljí byl založen zřejmě se založením obce ve 13. Století. Jeho existence je doložena k roku 1279. Byl pod správou cisterciáků z Vyššího Brodu. Za husitských bouří sice nebyl katolický, ale roku 1461 je opět pod správou vyšebrodských mnichů. Nynější kostel vznikl na místě původního, dostavěn z větší části roku 1488. Úplně dokončen a vysvěcen byl 11.7.1507.Trojlodní kostel má v dlouhém …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dolní Dvořiště
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Dolní Dvořiště
Telefon

Fotogalerie k článku

Kostel sv. Jiljí byl založen zřejmě se založením obce ve 13. Století. Jeho existence je doložena k roku 1279. Byl pod správou cisterciáků z Vyššího Brodu. Za husitských bouří sice nebyl katolický, ale roku 1461 je opět pod správou vyšebrodských mnichů. Nynější kostel vznikl na místě původního, dostavěn z větší části roku 1488. Úplně dokončen a vysvěcen byl 11.7.1507.

Trojlodní kostel má v dlouhém lodním prostoru a kněžišti zachovaou žebrovou síťovou klenbu. Trojlodí je zakončeno pětobice uzavřeným presbyteriem. Na severní straně se nachází sakristie. V presbyteriu i trojlodí se nachází gotická lomená okna s kružbami a dochovaly se rovněž gotické portály. Nejhodnotnější jsou žulové části vybavení jako pokladnička, polygonální křtitelnice, sanktuář a kazatelna na šroubovitě točené noze. Kostelní varhany pocházejí z roku 1765.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete