Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna

Vinařice

Hornický skanzen Mayrau se rozkládá asi 30 km západně od hl. města Prahy. Skanzen svým návštěvníkům nabízí prohlídku technických památek zaměřených na dokumentaci a prezentaci hornické činnosti na Kladensku a Slánsku. Její historie započala 23. 7. 1874. Tehdy začala Pražská železářská společnost na vrchu Homolka u Vinařic s hloubením jámy. Uhelná sloj o mocnosti 9 m byla odkryta 28. září 1878 v h…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Hornický skanzen Mayrau se rozkládá asi 30 km západně od hl. města Prahy. Skanzen svým návštěvníkům nabízí prohlídku technických památek zaměřených na dokumentaci a prezentaci hornické činnosti na Kladensku a Slánsku. Její historie započala 23. 7. 1874. Tehdy začala Pražská železářská společnost na vrchu Homolka u Vinařic s hloubením jámy. Uhelná sloj o mocnosti 9 m byla odkryta 28. září 1878 v hloubce 515,2 m. Důl byl slavnostně pojmenován po tehdejším předsedovi správní rady JUDr. Kajetánu Majerovi - Mayrau.

V současné expozici byl uplatněn model "posledního pracovního dne", tzn. je zde zachován stav, jako by lidé, kteří zde pracovali, právě včera odešli. Návštěvníci procházejí autentickými prostorami a prožívají s horníkem jeho pracovní den (od kantýny až po štolu). Na jejich prohlídce budou mít ty nejkvalifikovanější průvodce. Průvodcovského žezla se totiž ujali bývalí horníci, kteří ještě před pár lety na šachtě pracovali.

V areálu skanzenu se konají výtvarná sympózia – nachází se zde skulptury Ateliéru veškerého sochařství Kurta Gebauera VŠUP Praha, koncerty, autorská čtení, odborné přednášky, divadelní představení, výtvarné výstavy.

Expozice

  • Tři těžní stroje (secesní Ringhoffer je předváděn návštěvníkům v provozu), ve 130 m dlouhé štole expozice plně mechanizovaného porubu, expozice báňského záchranářství, lampovna a zámková kontrola, řetízkové šatny, pro děti strašidelné podzemí plné skřetů.
  • Putování po starých důlních dílech Vrapické oblasti – procházka s bývalým horníkem – současným dokumentátorem panem Grubnerem; 4 okruhy; vhodné i pro školy.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

Kladenský Majáles 2024

25.04.2024 - 25.04.2024
Kladno

Kladenský Majáles je studentský festival na oslavu jara, mládí a studentského života pořádaný studenty pro studenty,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete