Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad a zámek Horšovský Týn

Horšovský Týn

Renesanční zámek a gotický hrad Horšovský Týn leží na okraji stejnojmenného městečka, blízko historického centra a náměstí. Na zámek navazuje rozsáhlý zámecký přírodně krajinářský park. Horšovský Týn se nachází nedaleko Domažlic (cca 10 km).Nejdříve biskupský hrad...V nedalekém Horšově stával již ve 12. století opevněný biskupský dvorec, který asi v polovině 13. století přestal z fortifikačních d…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Horšovský Týn
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Domažlice
Obec
Horšovský Týn
Telefon

Fotogalerie k článku

Renesanční zámek a gotický hrad Horšovský Týn leží na okraji stejnojmenného městečka, blízko historického centra a náměstí. Na zámek navazuje rozsáhlý zámecký přírodně krajinářský park. Horšovský Týn se nachází nedaleko Domažlic (cca 10 km).

Nejdříve biskupský hrad...

V nedalekém Horšově stával již ve 12. století opevněný biskupský dvorec, který asi v polovině 13. století přestal z fortifikačních důvodů vyhovovat požadavkům své doby. Proto byl na skalnatém ostrohu v blízké kupecké osadě, zvané Týn (později Horšovský), jedním z pražských biskupů vystavěn opevněný raně gotický hrad kastelového typu. Ten je dnes patrný v interiérech, z nichž je nejcennější raně gotická kaple, která patří k nejhodnotnějším a nejpozoruhodnějším prostorům v Česku.

...později monumentální renesanční sídlo

Po husitských válkách přešel hrad z církevních rukou do rukou světských. Jako jedni z prvních šlechticů sem přicházejí Ronšperkové, okolo roku 1535 získávají horšovské panství Lobkoviczové. Prvním byl Jan mladší Popel z Lobkovicz, který po požáru v roce 1547 nechal poškozený hrad přestavět na zámek v novém moderním renesančním slohu. Přestavbu hradu v Horšovském Týně prováděl v několika etapách, chtěl vytvořit pohodlný renesanční zámek, který měl mít kolem všech stran někdejšího nádvoří budovy s arkádami a pavlačemi. V této podobě se zámek dochoval až do dnešní doby.

Syn Jana Popela Vilém byl odsouzen za účast na stavovském povstání k trestu smrti a ke konfiskaci majetku. Tak panství kupuje v roce 1623 štýrský hrabě Maximilian Trauttmansdorff. Trauttmansdorffové vlastnili zámek více než 300 let až do roku 1945, kdy přešel do vlastnictví československého státu. Pro svou zachovalost a množství významných památek byl Horšovský Týn v roce 1953 vyhlášen městskou památkovou rezervací.

Dispozice hradu a zámku

Hrad a zámek Horšovský Týn je cenný především tím, že po renesanční přestavbě v 16. století nebyl již později přestavován, až na drobné úpravy na zadním nádvoří při poslední rekonstrukci na konci 19. století architektem prof. Josefem Schulzem. V roce 1996 byl celý areál pro svoji nesmírnou historickou hodnotu prohlášen Národní kulturní památkou. Do tohoto areálu patří nejen hlavní zámecká budova, ale i budova purkrabského paláce a téměř čtyřiceti hektarový přírodně krajinářský park s Glorietem, Loretánskou kaplí a Vdovským domem. Dnes se zámek řadí k nejvíce zpřístupněným památkovým objektům u nás. V hlavní sezóně nabízí návštěvníkům bohatou prohlídku s celkovou dobou prohlídky přes 4 hodiny.

Bohaté expozice

Městské muzeum a státní zámek Horšovský Týn nabízí společnou expozici s názvem Purkrabství, která představuje především jízdárnu a historické interiéry purkrabského paláce s bohatým vybavením i dobovou prádelnou. Expozice v komnatách je vyšperkovaná unikátem představujícím zpřístupněné komornické pokoje. Původně renesanční místnosti zázemí hradu byly významně přebudovány během 19. století. Zhruba do této doby je situována i expozice.

Na zámku si prohlédnete zámecké bydlení od 16. století do počátku 20. století se salóny, tanečním sálem, knihovnou. Zajímavostí je také soubor renesančních reprezentačních sálů s nástěnnými malbami ze 16. století s heraldickými náměty, portréty Habsburků, obrazy panství Trauttmansdorffů a obrazy květinových zátiší. Konají se zde také příležitostné výstavy. Trasa MITSUKO představuje stálou výstavu z pozůstalosti hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, rozené Japonky, žijící na přelomu 19. a 20. století v Čechách.

Z města je volně přístupný zámecký park. Do správy hradu a zámku Horšovský Týn patří také kostel Všech svatých v nedaleké obci Horšov a kostel sv. Anny na Vršíčku u Horšovského Týna.

Tipy na výlet

Zajímavým výletním místem je historické rychtářství - Draženovský špýchar. Navštívit můžete také tvrz Lštění v Blížejově nebo kostel sv. Mikuláše v Čečovicích.

Ubytovat se můžete přímo v Horšovském Týně.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete