Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Cheb

Cheb

Historie hraduChebský hrad je jedinečná ukázka románské falce na našem území. Počátky hradu jsou spjaty s německým císařem Friedrichem Barbarossou. Na místě chebského hradu bývalo staré slovanské osídlení, které existovalo až do počátku 12. století. V době kolonizace pohraničního území bylo slovanské obyvatelstvo vytlačováno německými osadníky. Okolí Chebu se stalo majetkem hrabat z Vohburgu, kte…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Cheb
Oblast
Severozápad
Kraj
Karlovarský kraj
Okres
Cheb
Obec
Cheb
Telefon

Fotogalerie k článku

Historie hradu

Chebský hrad je jedinečná ukázka románské falce na našem území. Počátky hradu jsou spjaty s německým císařem Friedrichem Barbarossou. Na místě chebského hradu bývalo staré slovanské osídlení, které existovalo až do počátku 12. století. V době kolonizace pohraničního území bylo slovanské obyvatelstvo vytlačováno německými osadníky. Okolí Chebu se stalo majetkem hrabat z Vohburgu, kteří ho připojili k území Bavorské marky. Právě oni vystavěli první kamenný hrad, který císař Friedrich I. Barbarosa vládnoucí v letech 1152 – 1190, přestavěl a zařadil jej mezi skupinu tzv. falcí, které využíval k pobytu s dvorem při svých pravidelných inspekčních cestách po německé říši.

V podhradí falce se rozrostla osada, připomínaná roku 1203 poprvé jako město Cheb. Chebskou falc využívali i další císaři říše a to až do roku 1265. Tehdy se Chebsko za panování Přemysla Otakara II. stalo součástí českého království. Nejdříve pouze na pár let, ale za Jana Lucemburského bylo Chebsko roku 1322 k českému státu připojeno definitivně. Cheb si podržel politický význam i nadále, ale hrad byl na konci 14. století začleněn do městského opevnění a postupně přestal sloužit svému účelu. Po třicetileté válce se město změnilo v barokní pevnost a změna čekala i hrad. Při vpádu Francouzů v roce 1742 během války o rakouské dědictví byl hrad poškozen a začal chátrat.

Podoba hradu

Objekt prošel jen malými přestavbami a dodnes se tedy dochovaly hlavní rysy falce, které lze obdivovat na třech objektech. Tím prvním je císařský románský palác, který je obdélníkovou budovou, v jejímž přízemí byly hospodářské budovy a v prvním patře obytné místnosti. Z paláce se dodnes dochovalo obvodové zdivo a v něm široká okna a sloupkové arkády. Dominantou hradu je románská Černá věž, pojmenovaná podle stavebního materiálu, kterým byl sopečný tuf. Stojí na čtvercovém základě 9 x 9 m a je vysoká 18,5 m. Měla tři patra a dnes je přístupná jako vyhlídka. Za nejpozoruhodnější stavbu hradu se považuje dvojitá patrová románsko - gotická kaple sv. Erharda a Uršuly.

Na Chebském hradě byli roku 1634 zavražděni důstojníci Albrechta z Valdštejna. Stalo se tak v Gordonově paláci, který byl přistavěn v 15. století na západní straně. V areálu hradu je možné si prohlédnout expozici s výsledky dosavadních archeologických výzkumů na Chebsku.

Tipy na výlet

V samotném chebu je celá řada dalších památek, které stojí za návštěvu. Je to například kostel sv. Mikuláše, františkánský klášter, rozhlednu Vávrova lávka nebo Krajské muzeum. Nemůžete zapomenout navštívit ani známý Špalíček. Pokud se vydáte na výlet mimo město, můžete si jako cíl vybrat třeba sopku Komorní hůrku, nedaleké Františkovy Lázně nebo hrad Vildštejn.

Ubytování si jistě vyberete přímo v Chebu.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete