Statistika našeho portálu

  • 102 254 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Hněvín (Most)

Most

Zříceniny hradu skryté pod novodobou budovou restaurace stojí na dominantním kopci nad městem Most. Věž, zčásti původní hradní, je přístupná v návštěvních hodinách.Historie hraduHrad, jinak též nazývaný Hněvín či Landeswarte – Zemská stráž, byl králem Václavem I. založen ve 30. letech 13. století a pod ním vzniklo důležité královské město. Hrad měl především za úkol střežit tudy vedoucí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Most
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Most
Obec
Most
Telefon

Fotogalerie k článku

Zříceniny hradu skryté pod novodobou budovou restaurace stojí na dominantním kopci nad městem Most. Věž, zčásti původní hradní, je přístupná v návštěvních hodinách.

Historie hradu

Hrad, jinak též nazývaný Hněvín či Landeswarte – Zemská stráž, byl králem Václavem I. založen ve 30. letech 13. století a pod ním vzniklo důležité královské město. Hrad měl především za úkol střežit tudy vedoucí starou obchodní stezku. Po dobu královského držení byl hrad udržován a goticky přestavován. V roce 1595 jej do svého držení získalo město Most. Za třicetileté války byl obsazen císařskými a posléze naopak švédskými vojsky. Měšťané po skončení války usoudili, že je hrad nad městem spíše ohrožuje, zvláště pokud se ho zmocní nepřítel, a proto přivítali rozhodnutí císaře Ferdinanda III. o rozboření hradu, jenž se konalo v letech 1651–1653. Stavební materiál pak měšťané dále využili pro své potřeby. Ve druhé polovině 19. století byla na místě hradu zbudována pseudogotická výletní restaurace a věž hradu upravena na rozhlednu.

Dispozice hradu

Vzhledem k novodobým značným úpravám hradního areálu jsou dnešní vědomosti o podobě hradu velmi děravé. Dispozice hradu byla trojúhelná a dvojdílná. Hradní jádro obsahovalo vysokou okrouhlou věž, starý palác s kaplí a královským sálem, nový palác a čtverhrannou věž. Z předhradí se dodnes dochovalo zdivo pravděpodobně hospodářských budov, začleněné do novodobého zdiva. Dnešní slabá obvodová zeď s největší pravděpodobností kopíruje bývalou zeď hradební. Tři okrouhlé bašty v ní mohou, ale i nemusí být založeny na základech původních bašt hradních.

Tipy na výlet

V Mostě můžete navštívit planetárium, Oblastní muzeum. V Horním Jiřetíně je k vidění barokní zámek Jezeří, v Litvínově pak zámek Janov a vodní nádrž Janov.

Ubytování najdete v Mostě.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete