Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Pernštejn

Nedvědice

Hrad Pernštejn patří k nejkrásnějším a nejvýznamnějším moravským hradům. Má vzácně dochované goticko-renesanční rysy a můžeme ho navštívit ve východní části Českomoravské vrchoviny asi 10 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem.Vítejte ve středověkuPernštejn byl vystavěn na skalnatém vrcholu nad dnešní obcí Nedvědice ve druhé polovině 13. století. Nechali ho vystavět páni z Medlova, z nichž n…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nedvědice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Nedvědice
Telefon

Fotogalerie k článku

Hrad Pernštejn patří k nejkrásnějším a nejvýznamnějším moravským hradům. Má vzácně dochované goticko-renesanční rysy a můžeme ho navštívit ve východní části Českomoravské vrchoviny asi 10 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem.

Vítejte ve středověku

Pernštejn byl vystavěn na skalnatém vrcholu nad dnešní obcí Nedvědice ve druhé polovině 13. století. Nechali ho vystavět páni z Medlova, z nichž někteří koncem 13. století se již psali z Pernštejna. Hrad se stal základnou pro mocenský vzestup tohoto rodu, který patřil po celá staletí k nejvlivnějším moravským šlechtickým rodům. Z Pernštejna si udělali své rodové sídlo a v průběhu staletí ho rozšiřovali. Jak jejich moc a bohatství rostlo přibývaly věže, hradby, předhradí a paláce, ale hrad si přesto zachoval svoji jedinečnou pozdně gotickou a raně renesanční podobu. Pernštejnové z hradu postupně vytvořili reprezentační politické a správní centrum.

Nedobytná pevnost

Renesenační prvky jsou z počátku 16. století, kdy byly přestavbou napraveny škody po velkém požáru. Hrad si i po úpravách zachoval svou jedinečnou obranyschopnost. Hradby se osvědčily v době třicetileté války, kdy hrad obléhali Švédové, ale nepodařilo se jim ho dobýt. A i díky hradbám se Pernštejn dostal na seznam zemských pevností. To už ovšem jeho majiteli nebyli Pernštejnové. Roku 1596 ho museli prodat a hrad začal rychle střídat majitele. Posledními majiteli byli Mitrovští z Nemyšle, kteří jej drželi od roku 1818 až do zestátnění v roce 1945. Mitrovští a skutečnost, že byl Pernštejn zemskou pevností, zabránili romantizujícím úpravám, takže díky nim zůstal dodnes zachován původní goticko-renesanční ráz. V dubnu 2005 část hradu vyhořela.

Dispozice hradu

Původní bergfritová dispozice se tak ztrácí v pozdějších přístavbách a celý hrad tak působí velmi malebným a zároveň monumentálním dojmem. K samotnému hradu se přichází od severozápadu čtyřmi branami přes čtyři nádvoří. Všechny nádvoří jsou chráněny dokonalým opevněním, které je jedinečným příkladem opevňovací techniky. Dominuje jí systém rozsáhlých hradeb s velkou předsunutou věží propojenou chodbou s palácem a dalšími baštami. Před branami, kterými se vchází na jednotlivá nádvoří, byly hradní příkopy s padacími mosty. Čtvrté nádvoří, na které se vchází tzv. Černou branou, obklopuje samotný hradní palác a stojí zde válcová věž Barborka.

Mramorový hrad

Hrad Pernštejn je sice vyhledávaným cílem hlavně pro svůj vzhled typického středověkého hradu, ale při návštěvě nelze opomenout zajímavé architektonické detaily a skvělou sochařskou i malířskou výzdobu. Hradu se také říká mramorový pro hojné využití mramoru při jeho stavbě. V interiérech lze mapovat historii a vývoj šlechtického sídla od jednoduchého hradu, přes pozdně gotickou pevnost, renesanční palác, barokní, rokokovou a klasicistní rezidenci, až po romantické období 19. století. Návštěvníci mají možnost si na hradě prohlédnout nově zrestaurované nástěnné malby v místnostech hradního paláce a zrestaurovaný nábytek z doby, kdy hrad vlastnil rod Mitrovských.

Prohlídka, která čítá celkem čtyři okruhy, obsahuje trasu věnovanou stavebnímu vývoji, prohlídku hradních příkopů a hodinové věže s kaplí a sakristií.

Tipy na výlet

Pokud vám po náročné prohlídce hradu ještě zbydou síly, můžete se vydat do Bystřice nad Pernštejnem, kde je k vidění městské muzeum. v okolí dále najdete zříceninu hradu Zubštejn, zříceninu hradu Aurešperk, zříceninu hradu Mitrov nebo můžete vystoupit na rozhlednu Babylon u Kalů. Výlet si můžete udělat také na zříceninu hradu Loučky.

Ubytování najdete v Bystřici nad Pernštejnem nebo ve Zvoli.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Železo v Železném aneb setkání ková…

03.08.2024 - 03.08.2024
Železné

Vyhlášený minifestival Železo v Železném, aneb setkání kovářů u piva. Máte rádi řemesla? A co pivo? Říká se „Co Čech to…

Strach v Permoniu 2024 - Oslavany

17.08.2024 - 17.08.2024
Permonium® - zábavní…

Noční týmová hra v hororové atmosféře.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete