Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jeskyně Balcarka

Ostrov u Macochy

Jeskyně Balcarka se nachází při obci Ostrov u Macochy, vede kolem ní turistické značení.Balcarova skála se svým otvorem až do 19. století budila mezi místními respekt. V tomto století se také stala předmětem paleontologických a archeologických výzkumů. Ale, až v roce 1923 se započalo se systematickým objevováním jeskyně a to zejména přičiněním ostrovského občana a poslance Josefa Šamal…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ostrov u Macochy
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Ostrov u Macochy
Telefon

Jeskyně Balcarka se nachází při obci Ostrov u Macochy, vede kolem ní turistické značení.

Balcarova skála se svým otvorem až do 19. století budila mezi místními respekt. V tomto století se také stala předmětem paleontologických a archeologických výzkumů. Ale, až v roce 1923 se započalo se systematickým objevováním jeskyně a to zejména přičiněním ostrovského občana a poslance Josefa Šamalíka. Ten byl z prostorů natolik uchvácen, že započal s přípravami na jejich zpřístupnění, které se podařilo na velikonoce roku 1925. Průzkumy pokračovaly dále. V 50. letech 20. století proběhla rekonstrukce prohlídkové trasy a elektroinstalace. Roku 2001 doplněno novým moderním vstupním areálem.

Jeskyně Balcarka patří mezi ty s bohatou, mnohotvárnou a barevnou krápníkovou výzdobou. Stěny i stropy zdobí mnoho dlouhých brček, hůlkovitých a mrkvovitých stalaktitů. Zaujme i barevnost krápníkové výzdoby, kromě průhledných a sněhobílých útvarů zde najdeme i ty zbarvené oxidem železa, vytvářející široké palety odstínů žluté, béžové a červenohnědé barvy.

Návštěvnický okruh je dlouhý 720 m (60 min.):
Vstupní prostora jeskyně tvoří sluj, sloužící paleolitickému člověku jako sídliště. Nalezly se zde opracované kameny, kosti a také pozůstatky ohnišť.
Wilsonovy rotundy: prostory vysoké zhruba 10 metrů, z nichž větší je překrásně modelovaná propast, stěny jsou zdobeny sintrovými kaskádami.
Velký Fochův dóm: podlouhlý dóm o velikosti 65 x 20 x 15 metrů jehož strop je na začátku zdoben průhlednými stalaktity a záclonami.
Galerie a Přírodní chodba: patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu. Na stěnách i stropech je velmi bohatá, čistá a zachovalá krápníková výzdoba. Stěny Přírodní chodby jsou celé tvořeny sintrem. za Přírodní chodbou se prochází kolem útvarů nazvaných "Loutkové divadélko" a "Cukrová pohádka".
Dóm Zkázy: dóm vzniklý prořícením stropů jednotlivých jeskynních pater. V této prostoře zaujme hlavně sintrový vodopád nazvaný "Madona" či "Kaktus".
Objevitelský dóm: prostora jejíž stěny a strop jsou pokryty nekamínkovým povlakem (vápnitá kašovitá hmota srážející se za podpory mikroorganismů). Sem se také v roce 1924 prokopali ostrovští občané.

Text a prohlídková trasa použita ze stránek Správy jeskyní ČR (www.caves.cz)

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete