Statistika našeho portálu

  • 102 248 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Klášter Tišnov - Porta Coeli - Předklášteří

Předklášteří

Gotický klášter Tišnov nalezneme v obci Předklášteří. Jedná se o konvent cisterciaček Porta Coeli (latinsky Brána nebes) u kostela Nanebevzetí P. Marie. Jedná se o jediný ženský cisterciácký klášter na Moravě a poprvé je zmiňován roku 1233. Založila jej královna Konstancie, vdova po Přemyslu Otakaru I., dcera uherského krále Bély III. Důvodem, proč si vybrala právě tuto řeholi, byla zřejmě skuteč…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Předklášteří
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Předklášteří
Telefon

Gotický klášter Tišnov nalezneme v obci Předklášteří. Jedná se o konvent cisterciaček Porta Coeli (latinsky Brána nebes) u kostela Nanebevzetí P. Marie. Jedná se o jediný ženský cisterciácký klášter na Moravě a poprvé je zmiňován roku 1233. Založila jej královna Konstancie, vdova po Přemyslu Otakaru I., dcera uherského krále Bély III. Důvodem, proč si vybrala právě tuto řeholi, byla zřejmě skutečnost, že byla příbuznou sv. Hedviky, která vedla klášter s touto řeholí ve slezské Třebnici. První sestry přišly právě z tohoto kláštera v roce 1233. V té doby byly budovy jen dřevěné, ale začínala již stavba kamenných. Nejstarší stavbou areálu byla kaple sv. Kateřiny, ostatní kamenné budovy byly postaveny již do roku 1240. Budovy se dochovaly do současnosti v prakticky neporušené podobě.

Za husitských válek byl klášter rozvrácen. Jeptišky nalezly spásu za hradbami hradu Pernštejna. Pernštejnové se pokusili využít zdiva klášterních budov pro stavbu hradu na vrchu Čepička, ale po návratu sester zpět byli nuceni stavební materiál vrátit. Obnova kláštera je spojena s abatyší Alžbětou (1447-65). V r. 1619 byl zrušen moravskými stavy, avšak již r. 1625 byl obnoven. Druhá polovina 17. století byla ve znamení čilého stavebního ruchu. Nejdříve byly opraveny budovy poničené za třicetileté války a později proběhla barokní úprava. Klášter byl roku 1782 za vlády Josefa II. zrušen a přeměněn na velkostatek. Roku 1798 jej koupil baron Vilém Mundy, který přestavěl bývalé proboštství na zámek a velkostatek na továrnu. Svému původnímu účelu začal klášter v Tišnově opět sloužit roku 1861, kdy jej získal ženský cisterciácký klášter v Marienthalu v Horní Lužici. Definitivně byla klášterní tradice obnovena roku 1901, příchodem osmnácti jeptišek. A protože původní klášterní chrám zůstal již jako farní, byla pro sestry postavena novogotická kaple. Po opětovném uzavření kláštera za socialismu, byl klášterní život opět obnoven v roce 1991.

Nejvýznamnější částí areálu je unikátní gotický portál francouzského typu v západním průčelí chrámu, krásně dochovaná je také raně gotická křížová chodba s rajskou zahradou a kapitulní síň z let 1260–1270 s původním kamenným pulpitem. Klášterní kostel Nanebevzetí p. Marie byl vysvěcen roku 1239. Jde o trojlodní baziliku s příčnou lodí a protáhlým presbytářem. Vnitřní vybavení baziliky je barokní, pořízené po roce 1764. V současnosti v budově proboštství sídlí Muzeum Brněnska a jeho Podhorácké muzeum. Vystavené sbírky zahrnují paleontologickou a mineralogickou expozici.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete