Statistika našeho portálu

  • 102 281 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Klášter v Řepích

Praha

Výraznou dominantou zástavby staré části Řep je dnes již opravený klášter Kongregace Milosrdných sester sv. Karala Boromejského. Do Prahy přišly boromejky v roce 1837. V roce 1855 převzaly v rámci svých rozrůstajících služeb péči o děti – nalezence. Dne 7.11.1858 zakoupily za 56.000 zl. Taicmanův dvůr i zde stojícím hostincem v obci Řepy. Tyto objekty byly strženy a tím byla získána vel…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
50/6, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
Telefon
Výraznou dominantou zástavby staré části Řep je dnes již opravený klášter Kongregace Milosrdných sester sv. Karala Boromejského. Do Prahy přišly boromejky v roce 1837. V roce 1855 převzaly v rámci svých rozrůstajících služeb péči o děti – nalezence. Dne 7.11.1858 zakoupily za 56.000 zl. Taicmanův dvůr i zde stojícím hostincem v obci Řepy. Tyto objekty byly strženy a tím byla získána velmi prostorná stavební parcela, na které bylo pod vedením stavitele Ripoty 30.4.1859 započato se stavbou nové dvoupatrové budovy o čtvercovém půdorysu. Zcela dokončen byl ústav s kostelem sv. Rodiny v roce 1861. K objektu nalezince byla přistavěna ještě prádelna a mlýn poháněný parním strojem. Domov pro nalezence neobyčejně prospíval a počet chovanců vzrůstal až k počtu 400. Slibně se rozvíjející ústav však zasáhla v roce 1864 velká tragédie. Do domova byla za nevyjasněných okolností zavlečena zhoubná oční epidemie, trachom neboli hnisavý zánět očních spojivek. Přes veškerou péči se nemoc stále šířila a i když se u většiny dětí podařila vyléčit, nastaly i některé smutné případy s oslepnutím na jedno oko. Ve svých důsledcích tato tragédie znamenala konec domova pro dětské nalezence. Z větší míry opuštěný objekt kláštera navozoval otázku o dalším využití. Kongregace nakonec souhlasila že ve volných prostorách bude zřízena ženská věznice a koncem roku 1865 sem bylo umístěno prvních 300 trestantkyň. V roce 1869 jich zde bylo 375. Jedna z nich na doživotí, 17 na trest 10-20 let; 51 na 5-10 let, ostatní na trest kratší. Spektrum důvodů odsouzení bylo velice pestré: 28 pro vraždu; 58 pro zabití dětí; 4 pro loupež; 17 pro podvod atd., tedy žádná neviňátka. Zásadní změny pro ženskou věznici nestaly za 2. sv. války. Po vytvořené protektorátu byly odsud odvezeny Němky, Slovenky a Maďarky a na jejich místo přišly vazebně stíhané ženy z Pankrácké věznice. V té době se rovněž naplnil osud vězněné cikánky Klosové. Ta si zde za několikanásobnou vraždu odpykávala doživotí, když původně vyřčený trest smrti jí byl změněm cestou milosti. V roce 1942 byla spolu s ostatními vězněnými cikánkami odvezena do koncetračního tábora v Osvětimi. V roce 1945-48 sloužila trestnice v Řepích ještě svému účelu. V listopadu 1948 byly ženy rozvezeny do krajských věznic a budova osiřela. Po nákladných pracích tu byl umístěn ústav pro mentálně postižené o které se s velikou obětavostí boromejky staraly. Avšak jen nakrátko do 2.9.1950 kdy byly nuceny klášter opustit. V objektu pak bylo výcvikové středisko SNB, oddělní vězeňské stráže a od roku 1958 Výzkumný ústav zemědělské techniky. Byly provedeny velmi necitlivé úpravy a do věže byl vyveden komín kotely a v kostele parkovaly traktory a jiná zemědělská technika. Od roku 1990 se začaly boromejky pokoušet o vrácení objektu. To se jim podařilo a objekt mohl být generálně rekonstruován. Dnes je zde opět klášter, ale také Ošetřovatelský ústav pro dlouhodobě nemocné starší občany a v zadním traktu ženská věznice za lehčí provinění.

Řádový hřbitov byl zřízen v roce 1861 a patřil k blízkému klášteru Kongregace Milosrdných sester sv. Karala Boromejského, později se změnou funkce objektu zde byl zřízen za oddělenou zdí i hřbitov vězeňský.
U bývalého vězeňského hřbitova v rohu můžeme najít prasklou náhrobní desku hrobu loupěžníka Babinského. V roce 1861 zde nastoupil v klášteře místo zahradníka legendární lupič Václav Babinský. Jeho dobrodružství skončilo zradou jeho milenky Hoffmannové, která se dala zlákat vysokou odměnou vypsanou na jeho hlavu. Babinského zatkli v osamělém mlýnu poblíž slezských hranic a dopraven do soudní vazby v Praze. Vyšetřování bylo úmorné, neboť lupič a snad i mordýř trvale zapíral a dokonce při konfrontaci zapřel svýho vlastního otce. Při soudním procesu kdy byl obžalován z vražd, loupeží, násilí a falšování cestovních dokladů mu hrozila i oprátka. Prokázáno mu bylo však jen několik zločinů za které dostal 20 let. Z tohot 15 let strávil v kasematech brněnského Špilberku a zbylých pět v trestnici v Kartouzích u Jičína. Po vykonání trestu přijal místo v zahradníka v tomto nalezinci. Bývalý loupežník přijal jméno Adam Müller a podle svědectví jeho současníků se z něho stal velice poctivý a zbožný člověk. Václav Babinský, který ke stáru zcela ohluchl, zemřel ve vysokém věku 83 let a byl pochován jako jediný muž na vězeňský hřbitov v Řepích.

Zajímavé akce v okolí

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 7. květen

Dnes má svátek Stanislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete