Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Božského Srdce Páně - Teplice

Teplice

Římskokatolický kostel Božského srdce Páně se nachází v teplické čtvrti Trnovany na křižovatce ulic Masarykova a U Červeného kostela.Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova (či také Božského srdce Páně) byl postaven v Trnovanech v letech 1908-9. Vystavěním katolického kostela byla splněna jedna z posledních podmínek k povýšení obce Trnovany na město. K tomu došlo roku 1910. Místní obec se totiž během…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Teplice
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Teplice
Telefon

Římskokatolický kostel Božského srdce Páně se nachází v teplické čtvrti Trnovany na křižovatce ulic Masarykova a U Červeného kostela.

Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova (či také Božského srdce Páně) byl postaven v Trnovanech v letech 1908-9. Vystavěním katolického kostela byla splněna jedna z posledních podmínek k povýšení obce Trnovany na město. K tomu došlo roku 1910. Místní obec se totiž během posledních 40 let 19. století rozrostla na stonásobnou velikost. Stavební boom zde nastal díky vzniku hned několika porcelánových a keramických manufaktur, které přitáhly nové obyvatelstvo. Součástí Teplic jsou Trnovany až od roku 1847. Stavba kostela byla zadána firmě trnovanských stavitelů Rieger a Wagner podle projektu teplického architekta Jirsche. Vybraná lokalita na někdejší návsi vyžadovala náročné technické řešení stavby, protože bylo mimo jiné nutno přeložit koryto Bystřice, protékající středem návsi. Také základy stavby musely být položeny nezvykle hluboko. Kostel je formován jako trojlodní basilika s transeptem a představenou hranolovou věží v novogotickém stylu. Interiér je převážně původní. Pouze některé jeho části sem byly přeneseny z kaple sv. Rocha, která původně stávala na zmíněné návsi, přeměněné po dokončení kostela v park. Pozornost zaslouží oltář s obrazem Madony jako ochránkyně Trnovan ve stylu beuronské umělecké školy, který se nachází v levé boční lodi. Nástěnné malby v interiéru zhotovil malíř Alfred Böhm na sklonku 30. let 20. století. Podle barvy fasády z jasně červených cihel je také nazýván Červený kostel.

Kostel je přístupný v době pravidelných bohoslužeb v neděli od 9:30 a 18:00hod; po - pá od 18:00hod.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete