Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Ivančice

Ivančice

Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na Palackého náměstí v historickém centru města.Kostel je připomínán již k roku 1239, bohužel počátkem 14. stol. byl vypálen. Kol. roku 1312 byla zahájena přestavba nového kněžiště s polygonálním závěrem. Ve stejné době vznikla i věž, jejíž výstavba se protáhla přes pol. 14. stol. Na přelomu 14. a 15. stol. se přikročilo ke stavbě trojlodí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ivančice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Ivančice
Telefon

Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na Palackého náměstí v historickém centru města.

Kostel je připomínán již k roku 1239, bohužel počátkem 14. stol. byl vypálen. Kol. roku 1312 byla zahájena přestavba nového kněžiště s polygonálním závěrem. Ve stejné době vznikla i věž, jejíž výstavba se protáhla přes pol. 14. stol. Na přelomu 14. a 15. stol. se přikročilo ke stavbě trojlodí, avšak do husitských válek byla hotová pouze obvodová zeď hlavní lodi. Další práce proběhly patrně až v 70. letech 15. stol. Z této doby pochází sakristie, zaklenutí hlavní lodi i zhotovení obou bočních. Údajně roku 1561 byla zvýšena věž o obytné patro a koncem 16. stol. vznikl ochoz a nová střecha.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie patří mezi tzv. orientované trojlodní stavby s trojbokým závěrem. Na severní straně kněžiště se napojuje sakristie a na západní straně hl. lodi masivní věž. Zařízení interiéru pochází z několika období. V retabulu hlavního oltáře (zhotoveného dle návrhu K. Madlmayra v letech 1949–1951) se nachází obraz Nanebevzetí Panny Marie, pocházející z předchozího hl. oltáře z roku 1787.

A.Š.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete