Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Nejsvětější Trojice se zbytkem kláštera - Klášter

Nová Bystřice

Klášter s kostelem založili 24.6.1501 poustevníci řádu paulánů jako třetí v jižních Čechách na místě, které sami vybrali při trojici léčivých pramenů, podle nichž byl kostel později zasvěcen Nejsvětější Trojici. Stavbu financoval majitel novobystřeckého panství Konrád III. Krajíř z Krajku. Založení kláštera mělo za úmysl obnovu katolické víry v zemi poničené husitskými válkami. Napětí mezi katolí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nová Bystřice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Jindřichův Hradec
Obec
Nová Bystřice
Telefon

Klášter s kostelem založili 24.6.1501 poustevníci řádu paulánů jako třetí v jižních Čechách na místě, které sami vybrali při trojici léčivých pramenů, podle nichž byl kostel později zasvěcen Nejsvětější Trojici. Stavbu financoval majitel novobystřeckého panství Konrád III. Krajíř z Krajku. Založení kláštera mělo za úmysl obnovu katolické víry v zemi poničené husitskými válkami. Napětí mezi katolíky a utrakvisty vyvrcholilo 22.7.1533, když přívrženci sekty novokřtěnců zaútočili na Klášter, povraždili téměř 40 mnichů a účastníků pouti sv. Marie Magdalény a ostatní rozehnali. Poté vypálili okolní vesnice i Klášter, který posléze zůstal pustý dlouhých 93 let.

Roku 1615 koupila panství katolička Lucie Otýlie, manželka Viléma Slavaty, hraběte z Chlumu a Košumberka. Když se po bitvě na Bílé hoře pauláni přihlásili o bývalý klášter, syn předešlých Adam Pavel Slavata roku 1626 přijal z Burgundska šest řeholníků pod vedením Gabriela Lieffroye. Jeho synovec Ferdinand Vilém pro ně dal opravit starý kostel a v letech 1665-1667 přebudovat konvent na čtyřkřídlou jednopatrovou stavbu kolem rajské zahrady. Klášter byl nazván Sana Cella (Uzdravující). Dne 26.6.1668 byl položen základní kámen k nové barokní bazilice, dokončené roku 1679. V roce 1788 byl klášter zrušen Josefem II. Odešlo všech 13 mnichů a byla zde zřízena fara, škola a také kovárna. Ještě horší však přišlo po roce 1948 a zřízení blízkého pohraničního pásma, klášterní budovy ve správě JZD začaly chátrat, až je roku 1959 zbořila armáda. Zachovala se jen tzv. Červená chodba přiléhající ke kostelu. Trojlodní kostel Nejsvětější Trojice byl na naléhání kulturní veřejnosti zachován. Významná raně barokní stavba je podle terénu orientována neobvykle oltářem k západu. Bohaté štukatury uvnitř kostela vytvořil Giovanni Bartolommeo Cometa. Hlavní oltář z roku 1678 patří k nejvyšším v Evropě, pochází od vídeňského truhláře K. Zellera.

Pověst o založení kláštera: Sv. František z Pauly vyslal bratry, aby v Čechách vystavěli klášter na místě, kde budou tři lípy a tři prameny u sebe. Prochodili celé jižní Čechy, ale vždy nalezli buď jen lípy nebo prameny. Došli už skoro na hranici země, ale místo, které jim svatý zakladatel určil nenašli. V okolí nynějšího Kláštera nalezli opět jen tři lípy a tam padli na zem, prosíce vroucně Boha, aby jim ukázal místo, kde chce klášter mít. Třikrát padli v prosbě na zem, a když potřetí vstali, uviděli tři prameny vyvěrající ze země v podobě trojhranu symbolizujcího tři hřeby, kterými byl Ježíš přibit na kříž. Tak poznali, že zde chce Bůh mít místo svého uctívání.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete