Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Prokopa Holého - Teplice

Teplice

Kostel sv. Bartoloměje (Prokopa Holého) se nachází nedaleko centra města na vysoké kamenné terase v Českobratrské ulici.Kostel sv. Bartoloměje (v letech 1945–90 též Prokopa Holého) byl postaven v letech 1861-1864 podle plánů berlínského architekta Augusta Stüllera. Parcela se tehdy nacházela na kopci za městem. Nový kostel byl zamýšlen pro vzmáhající se evangelickou obec v Teplicích a četné lázeň…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Teplice
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Teplice
Telefon

Kostel sv. Bartoloměje (Prokopa Holého) se nachází nedaleko centra města na vysoké kamenné terase v Českobratrské ulici.

Kostel sv. Bartoloměje (v letech 1945–90 též Prokopa Holého) byl postaven v letech 1861-1864 podle plánů berlínského architekta Augusta Stüllera. Parcela se tehdy nacházela na kopci za městem. Nový kostel byl zamýšlen pro vzmáhající se evangelickou obec v Teplicích a četné lázeňské hosty augspurské konfese, mezi jinými i saského krále Bedřicha Viléma IV., který stavbu dokonce finančně podporoval. Stavba kostela je koncipována jako novorománská cihlová trojlodní bazilika s otevřenou arkádou před vstupem a hranolovou věží v boku průčelí, která byla ovšem dokončena až později, roku 1882, podle plánu stavebního rady Persia a měla připomínat italskou kampanilu. Většina architektonických prvků včetně okenních kružeb se skládá z cihel a keramických tvarovek. Trojlodí osvětlují okna ve třech podlažích: malá sdružená okénka s půlkruhovými záklenky v přízemí, velká okna se středovými pruty a jednoduchou kružbou v patře bočních lodí a polokruhovitě zakončená okna v horní části hlavní lodi. Jižní a stejně tak severní stěnu prolamuje velké rosetové okno. Hlavní průčelí je řešeno jako otevřená zaklenutá předsíň, která se do hlavní lodi otevírá třemi pravoúhlými portály. Hlavní loď kryje sedlová střecha s trojúhelnými štíty, boční lodi pultové střechy. Interiér je zřejmě otevřen do krovu. Po revoluci se objekt kostela dostal do soukromého vlastnictví. Nový majitel nechal v devadesátých letech 20. století vnitřek kostela přestavět na restaurační zařízení. To bylo však v provozu jen po krátkou dobu. Tehdy bylo také odstraněno dobové vnitřní zařízení, jehož osud je bohužel neznámý.

Nyní je kostel nepřístupný.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete