Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Bartoloměje - Frymburk

Frymburk

Frymburský kostel sv. Bartoloměje byl vystavěn jako raně gotický někdy před rokem 1277. V roce 1550 přestavěn pozdně goticky, v letech 1649-52 upraven částečně barokně, věž byl postupem času několikrát zvýšena. Naposledy pak upraven ještě novogoticky.Jednolodní kostel má pětiboce uzavřený gotický presbytář, rozčleněný opěráky a osvětlen hrotitými trojdílnými okny s kružbami. Sklenut je složitou s…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Frymburk
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Frymburk
Telefon

Frymburský kostel sv. Bartoloměje byl vystavěn jako raně gotický někdy před rokem 1277. V roce 1550 přestavěn pozdně goticky, v letech 1649-52 upraven částečně barokně, věž byl postupem času několikrát zvýšena. Naposledy pak upraven ještě novogoticky.

Jednolodní kostel má pětiboce uzavřený gotický presbytář, rozčleněný opěráky a osvětlen hrotitými trojdílnými okny s kružbami. Sklenut je složitou síťovou klenbou. K presbytáři se na severní straně přikládá sakristie, do které je vstup bohatě profilovaným sedlovým portálem. V presbytáři se pak nachází ještě gotický sanktuář a sedile. Barokní loď je sklenuta valenou klenbou s výsečemi.

Hlavní oltář je barokní z doby kolem roku 1650 od Jana Woratha z Aigenu. Zdobí jej oltářní obraz Korunování Panny Marie z roku 1830. Oltář pak doplňuje ještě několik soch. Po pravé straně lodi je umístěn další barokní oltář z poloviny 17. Století s gotickou sochou Panny Marie ze 3. čtvrtiny 14. století. Socha pochází ze zbořeného kostela zaniklé obce Rychnůvek v blízkosti německých hranic.

Jihovýchodně od obce se na vrchu nazývaném Na Martě nachází kaple P. Marie z konce 19. století. V letech 1992-2000 opravena. Ke kapli vede od roku 1894 křížová cesta. Během 20. Století však byla poničena a v 50. Letech dokonce spodní část musela ustoupit nové silnici. Až v roce 2000 byla rekonstruována. Druhé až třinácté zastavení bylo opraveno, první a poslední je pak zcela nové, stejně jako obrazy a kříže. Od kaple je pak dobrý výhled na přehradu a šumavské vrcholy.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete