Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Bartoloměje - Kunžak

Kunžak

Kostel sv. Bartoloměje nahradil kolem roku 1370 původní dřevěnou svatyni. V roce 1556 vyhořel a při obnově byla postavena téměř 25 m vysoká kostelní věž (pětipodlažní). V roce 1744 prošla stavba barokními úpravami a po požáru roku 1808 ještě empírovými.Kostel je jednolodní stavba s pětiboce zakončeným presbytářem, hranolovou věží jejíž poslední patro je osmiboké a ze severní strany se ke kostelu …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Kunžak
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Jindřichův Hradec
Obec
Kunžak
Telefon

Kostel sv. Bartoloměje nahradil kolem roku 1370 původní dřevěnou svatyni. V roce 1556 vyhořel a při obnově byla postavena téměř 25 m vysoká kostelní věž (pětipodlažní). V roce 1744 prošla stavba barokními úpravami a po požáru roku 1808 ještě empírovými.

Kostel je jednolodní stavba s pětiboce zakončeným presbytářem, hranolovou věží jejíž poslední patro je osmiboké a ze severní strany se ke kostelu přikládá kaple sv. Barbory. Kněžiště je sklenuto dvěmi poli křížové klenby s paprsčitým závěrem. Klenba lodi má čtyři pole valené s lunetami. Z gotické doby zůstalo jen zdivo kněžiště.

Zařízení interiéru je převážně pseudogotické. Hlavní oltář od M. Neubauera (1879) zdobí obraz od J. Handla (1823) a sochy sv. Ludmily a sv. Václava. V kapli sv. Barbory je pak umístěn obraz Narození Páně (kolem 1740).

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete