Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Františka Serafínského s loretou - Golčův Jeníkov

Golčův Jeníkov

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského se nachází v centru města severně od náměstí přímo naproti budově děkanství (bývalé jezuitské residence).Současná stavba kostela sv. Františka Serafínského vznikla až v první polovině 19. století. Jejím předchůdcem byl zřejmě románský kostel sv. Kříže. Tento původní kostelík několikrát vyhořel, a jelikož převážně utrakvistické obyvatelstvo Jeníkova užíva…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Golčův Jeníkov
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Havlíčkův Brod
Obec
Golčův Jeníkov
Telefon

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského se nachází v centru města severně od náměstí přímo naproti budově děkanství (bývalé jezuitské residence).

Současná stavba kostela sv. Františka Serafínského vznikla až v první polovině 19. století. Jejím předchůdcem byl zřejmě románský kostel sv. Kříže. Tento původní kostelík několikrát vyhořel, a jelikož převážně utrakvistické obyvatelstvo Jeníkova užívalo od 15. století nedaleký kostel sv. Markéty, kostelík sv. Kříže chátral a na začátku 17. století zanikl. Od poloviny 18. století se bohoslužby v centru města konaly v kapli sv. Františka z Assisi, která byla zbu-dována při zdejší jezuitské rezidenci. Sloužila jako chrám až do výstavby nynějšího kostela, kdy byla stržena. Kostel sv. Františka nechal zbudovat v letech 1827 až 1829 hrabě Otto z Herbersteinu v blízkosti zdejší loretánské kaple tak, aby kaple k chrámu přiléhala. Jedná se o prostornou, poměrně jednoduchou jednolodní stavbu v empirovém slohu. Ve vstupní části kostela překvapí zavěšené kosterní pozůstatky velryby grónské, jež si přivezl generál Goltz (1865-1946) jako válečnou kořist z přístavu Stralsund v Severním moři. V interiéru zaujme také kazatelna pocházející z části z 2. poloviny 18. století a kamenná křtitelnice s vloženým cínovým džberem. Loretánskou kapli, která je součástí areálu kostela, nechal vybudovat hrabě Goltz v letech 1650 až 1653. Loreta stála původně samostatně na prostranství obklopeném arkádovým ochozem. Jak bylo zmíněno, vzhled kaple a jejího bezprostředního okolí zásadně pozměnila výstavba kostela sv. Jakuba. Stavitelé strhli ambity a ponechali pouze jejich západní a severní obvodovou zeď, která dnes obklopuje kostelní zahrádku. Kapli pak s kostelem spojili průlomem v jižní zdi. Tehdy zbudovali také patro, v němž se nachází panská oratoř.

 

L.R.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hudební festival: Hrošení na Řece 2…

19.07.2024 - 20.07.2024
pláž rybníku ŘEKA v…

Hudební festivaly HROŠENÍ NA ŘECE mají vždy něco navíc - nyní vystoupení IRSKÝCH TANEČNIC! Samozřejmě nesmí chybět…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete