Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

KOSTEL SV. GOTHARDA - SLANÝ

Slaný

Děkanský kostel sv. Gotharda ve Slaném je nově mimo mše otevřen pro veřejnost

Adresa a kontaktní informace

Trojlodní gotický kostel sv. Gotharda stojí při Vinařického ulici na jihovýchodním okraji historického centra.

Původně zde byla ve druhé polovině 12. století vystavěna trojlodní románská bazilika. Fragment této stavby se štěrbinovým okénkem můžeme najít nad mezilodními arkádami nad severní stranou kostela. Ve 14. století pak na jejím místě gotická stavba kostela sv. Gotharda v dnešním půdorysu. Stál v těsném sousedství městských hradeb, proto byl na exponované pozici chráněn dvěma nárožními baštami hlavní a parkánové hradby.

Trojlodní kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem se sakristií na jižní straně je osvětlen hrotitými okny s kružbami. Do předsíně se vstupuje nádherně profilovaným portálem s pozdně gotickou plamínkovou dekorací. Na severní venkovní straně presbytáře je zazděn epitaf vladyků ze Šimberka a náhrobek rodiny Danešů, oba ze 16. století.

Presbytář je zaklenut dvěma poli paprskovité, hvězdovité klenby rozdělené žebrovými pruty na kosodélníky a trojúhelníky. Východní pole má na svorníku plastiku tváře Krista - Veraikon. V roce 1890 zde byly objeveny v polech klenby fresky z počátku 16. století. Hlavní loď je od bočních oddělena třemi páry pilířů, z toho k prvnímu páru z východu je pozdě na barokní kruchta. Hlavní loď se směrem k západu mírně rozšiřuje. Na několika místech můžeme vidět na konzoly ve tvaru lidských obličejů. Hlavní oltář nacházející se na rozměrném kamenném obětním stole má obraz sv. Gotharda. V hlavní lodi se u pilířů nachází dalších šest bočních oltářů (sv. Anny, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava, sv. Barbory, sv. Máří Magdalény a sv. Floriána). Všechny oltáře pocházejí z druhé poloviny 18. století. Kromě toho se v severní lodi nachází oltář sv. Kříže a křížová cesta, v jižní lodi pak barokní oltář Panny Marie. Na kruchtě jsou varhany z pražské dílny Antonína Reise z roku 1783. Další pozornosti nesmí ujít pozoruhodná cínová křtitelnice z roku 1511.

Za zcela jedinečný je třeba považovat dochovaný původní pozdněgotický krov lodi (1452) a presbytáře (1477), z doby dokončení výstavby chrámu pochází také zvonová stolice z roku 1496 a tři zvony zavěšené v ní: Gothard (1494), Vojtěch (1508), a Erasmus (1545).

Děkanský kostel sv. Gotharda ve Slaném je nově mimo mše otevřen pro veřejnost vždy v pondělí 17:00 - 19:00, ve vyhlášené termíny probíhají prohlídky trojlodí nebo gotických krovů a zvonů kostela. Vstupné dobrovolné.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

Kladenský Majáles 2024

25.04.2024 - 25.04.2024
Kladno

Kladenský Majáles je studentský festival na oslavu jara, mládí a studentského života pořádaný studenty pro studenty,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete