Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Jana Křtitele - Teplice

Teplice

Římskokatolický kostel sv. Jana Křtitele se nachází v centru města na Zámeckém náměstí. Děkanský kostel sv. Jana Křtitele byl postaven na starších základech koncem 16. století. V letech 1700-1703 došlo k výrazné barokizující přestavbě. Stavbu vedl pravděpodobně zednický mistr Kristian Lagler a financoval ji tehdejší majitel panství František Karl Clary-Aldringen. Kostel je koncipován jako trojlod…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Teplice
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Teplice
Telefon

Římskokatolický kostel sv. Jana Křtitele se nachází v centru města na Zámeckém náměstí.

Děkanský kostel sv. Jana Křtitele byl postaven na starších základech koncem 16. století. V letech 1700-1703 došlo k výrazné barokizující přestavbě. Stavbu vedl pravděpodobně zednický mistr Kristian Lagler a financoval ji tehdejší majitel panství František Karl Clary-Aldringen. Kostel je koncipován jako trojlodní bazilika s pravoúhlým presbytářem. V západním průčelí je umístěna hranolová věž, k níž přiléhá malá schodišťová věž. V nejvyšším patře je hranolová věž zúžena a obehnána pavlačí, za níž se dříve nacházel byt ponocného. V kryptě kostela se nachází hrobky Vchynských a Clary-Aldringenů. Mobiliář kostela je z velké části vrcholně barokní. Prostoru presbytáře dominuje zejména mohutný sloupový baldachýnový oltář, který byl inspirován slavným Berniniho baldachýnem v chrámu sv.Petra v Římě. Oltář vznikl pravděpodobně ve 30. letech 18. století a je dílem některého z teplických mistrů. Baldachýn oltáře je nesen čtyřmi dřevěnými tordovanými sloupy, před nimiž se směrem k lodi nachází sochy sv.Petra a sv.Pavla. Vrchní část baldachýnu je zdobena reliéfem Nejsvětější Trojice a skupinou andělů. Střední část oltáře je zdobena obrazem Křest Kristův, který pochází patrně z okruhu Petra Brandla. Obraz je lemován pozlacenými reliéfy s vyobrazením Poslední večeře Páně a Kristus na hoře Olivetské. Nejstarší částí interiéru kostela je cínová křtitelnice z let 1511-1517, která se nachází přední části pravé boční lodi.

Kostel je přístupný v době pravidelných bohoslužeb (ne 7:00, 9:00; st - so 16:30) a konání kulturních akcí. Přes léto bývá zpřístupněna i vyhlídková věž.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete