Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Jiří - Bořitov

Bořitov

Kostel sv. Jiří v Bořitově stojí na nevysokém návrší kde bývalo pohanské obětiště. Později zde byl patrně dřevěný kostelík, který někdy na přelomu 12. a 13. století nahradil pozdně románský kostelík z křídových kvádrů. Později byl ještě kostel několikrát upravován a také opravován. Hlavně roku 1480 po sedmdesáti letech ničení věřícími podobojí. Jednolodní kostel má v průčelí čtyřhrannou věž, loď …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bořitov
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Blansko
Obec
Bořitov
Telefon

Kostel sv. Jiří v Bořitově stojí na nevysokém návrší kde bývalo pohanské obětiště. Později zde byl patrně dřevěný kostelík, který někdy na přelomu 12. a 13. století nahradil pozdně románský kostelík z křídových kvádrů. Později byl ještě kostel několikrát upravován a také opravován. Hlavně roku 1480 po sedmdesáti letech ničení věřícími podobojí.

Jednolodní kostel má v průčelí čtyřhrannou věž, loď je patrně nejstarší částí kostela, po jižní straně se nachází kaple a na severní straně sakristie. Při vstupu do kostela jsou umístěny po stranách ve dvou výklenkách sochy sv. Cyrila a Metoděje, nad vchodem je pak vsazen reliéf "Příchod svatých Bratří". Loď kostela byla původně dřevěná, trámová s malbami, v 19. století ji nahradila současná. Věž byla postupně zvyšována, její současná výška i vzhled pochází z roku 1840.

Většina zařízení kostela je barokní z let 1750-1800: hlavní oltář, oltář v kapli, kazatelna, křtitelnice, sochy a Kalvárie. Roku 1913 bylo restaurováno staré okno s malbou sv. Jiří. Zhruba uprostřed kostele se v podzemí nachází šlechtická krypta, místo odpočinku patronů kostela. Krypta byla otevřena roku 1913 a nalezeny neporušené ostatky. V roce 1874 byly pod vápenou omítkou nalazeny malby, dvou úrovní stáří. Nejstarší malbou je postava sv. Kryštofa na jižní straně lodi (zřejmě druhá čtvrtina 13. století a patrně jedna z nejstarších maleb u nás). Zbývající malby pochází z doby úprav kostela roku 1480. V presbytáři to je Zápas sv. Jiří s drakem a Poslední soud (západní), Mučení sv. Jiří (čelní stěna), výjevy ze života Kristova (západní) a nakonec Navštívení a Narození Panny Marie (jižní). V kapli je pak freska sv. Mikuláše s donátorem.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Jarmark Boskovicko sobě 2024 - Bosk…

23.08.2024 - 23.08.2024
Areál Zámeckého…

Akce se uskuteční v pátek 23. 8. 2024 v areálu Zámeckého skleníku v Boskovicích od 10. do 18. h. V odpoledních hodinách…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete