Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel sv. Kateřiny - Chomutov

Chomutov

To co zůstalo z někdejšího kostela sv. Kateřiny se nachází při zámecké budově a dnešní radnici u náměstí 1.máje. Je to jedna z nejstarších gotických staveb v Evropě.V roce 1281 byl dokončen kostel sv. Kateřiny při komendě německých rytířů. V průběhu 15.-16. století část kostela (hlavní loď a věž) podlehla výstavbě zámecké budovy. To co zůstalo, z kostela pak sloužilo jako zámecká kaple. Kolem rok…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chomutov
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Chomutov
Telefon

Fotogalerie k článku

To co zůstalo z někdejšího kostela sv. Kateřiny se nachází při zámecké budově a dnešní radnici u náměstí 1.máje. Je to jedna z nejstarších gotických staveb v Evropě.

V roce 1281 byl dokončen kostel sv. Kateřiny při komendě německých rytířů. V průběhu 15.-16. století část kostela (hlavní loď a věž) podlehla výstavbě zámecké budovy. To co zůstalo, z kostela pak sloužilo jako zámecká kaple. Kolem roku 1782 byl definitivně zrušen a sloužil jako skladiště. V 60. letech 20. století se rozhodovalo, co bude se stavbou, nakonec zůstala a v průběhu 90. let byla opravena.

Do dnešní doby se zachovala starší příčná loď a presbyterium. Konzoly jsou románské, zaklenutí gotické linie. Z původního zařízení se nic nedochovalo. Dnes slouží pro výstavní a koncertní účely, prohlídky zajišťuje Oblastní muzeum.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete