Statistika našeho portálu

  • 102 281 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kostel Všech Svatých - Horšov

Horšovský Týn

Počátky kostela Všech Svatých je možno klást do poslední třetiny 12. století. V 60. letech 14. století došlo k přestavbě malého románského kostelíka v gotickém slohu do podoby, kterou si objekt v zásadě uchoval dodnes. Přestavba kostela znamenala podstatné rozšíření lodi severním směrem. Kostel byl dostavěn o presbyterium ukončené pětibokým závěrem s vnějším opěrným systémem a sklenuté dvěma poli…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Horšovský Týn
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Domažlice
Obec
Horšovský Týn
Telefon

Počátky kostela Všech Svatých je možno klást do poslední třetiny 12. století. V 60. letech 14. století došlo k přestavbě malého románského kostelíka v gotickém slohu do podoby, kterou si objekt v zásadě uchoval dodnes. Přestavba kostela znamenala podstatné rozšíření lodi severním směrem. Kostel byl dostavěn o presbyterium ukončené pětibokým závěrem s vnějším opěrným systémem a sklenuté dvěma poli křížové klenby. Presbyterium pak bylo vymalováno malbami znázorňujícími symboly evangelistů a galerii postav Všech svatých na pozadí bohatého arabeskového dekoru. Tyto malby byly nalazeny při obnově kostelíku v roce 2005. Krátce po dokončení přestavby byla k jižní straně presbyteria přistavěna kaple svaté Barbory. I tato kaple byla vyzdobena malbami, které se dodnes dochovaly pouze v části na východní stěně. Tato starší malířská výzdoba byla kolem roku 1489 překryta novou výzdobou z legendy o životě svaté Barbory. Na počátku 16. století doplnila kostelík štíhlá věž opatřená soudobým zvonem.

Poslední velká přestavba byla uskutečněna před rokem 1745. Na exteriér měla jen malý vliv, větší byl v jeho interiéru. Opatřen byl novou tribunou a upravena okna v lodi kostela. Plochý strop a stěny lodi byly opatřeny štukovou výzdobou s povrchovou úpravou v podobě mramorování. Z tohoto období pochází hlavní oltář Všech svatých, oba boční oltáře sv. Anny a Panny Marie, chórové lavice, kazatelna a chórová mřížka. V 18. století byl prostor hřbitova při kostele opatřen kamennou ohradní zdí. K západní části kostela byla přistavěna předsíň. V 90. letech 20. století byl kostel velmi zchátralý. V letech 2001-2005 byla uskutečněna celková přestavba areálu kostela.

Objekt je možné navštívit po telefonické domluvě se správou Státního hradu a zámku Horšovský Týn.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 5. květen

Dnes má svátek Klaudie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete