Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ladův kraj

Říčany

Výlet do kraje pohádekNa hranici s Prahou se rozkládá malebná krajina, nazývaná podle umělce oblíbeného především dětmi krajem Josefa Lady. Autor známého kocoura Mikeše a dalších mluvících zvířátek, vodníků, víl a také výtvarného ztvárnění Haškova dobrého vojáka Švejka čerpal svou inspiraci z kraje kolem rodných Hrusic po celý život. Místy až skutečně pohádková krajina mezi hlavním měs…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Říčany
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Praha-východ
Obec
Říčany
Telefon

Fotogalerie k článku

Výlet do kraje pohádek

Na hranici s Prahou se rozkládá malebná krajina, nazývaná podle umělce oblíbeného především dětmi krajem Josefa Lady. Autor známého kocoura Mikeše a dalších mluvících zvířátek, vodníků, víl a také výtvarného ztvárnění Haškova dobrého vojáka Švejka čerpal svou inspiraci z kraje kolem rodných Hrusic po celý život. Místy až skutečně pohádková krajina mezi hlavním městem a řekou Sázavou s romantickými zříceninami, vesnickými kostelíky a přívětivými lidmi vybízí k příjemným a nepříliš fyzicky náročným výletům.

Cesta kocoura Mikeše

Chcete se na chvíli stát mluvícím kocourkem Mikešem a zažít některá z jeho dobrodružství? Pak se s námi vydejte po cestě, kudy Mikeš utíkal z domova, když rozbil Ševcovic babičce hrnek se smetanou. Během putování najdete na dvanácti zastaveních krásné obrázky Josefa Lady a úryvky z knihy Mikeš. Stejně jako černý kocourek vyrazíte z Hrusic a zamíříte-li až k poslednímu zastavení, cíl vaší cesty bude po 20 kilometrech v Říčanech. Pokud vás cestou rozbolí nohy, můžete si trasu zkrátit a podle místa nasednout na vlak nebo autobus, který vás přiblíží k domovu. Kdo bude chtít poznat Ladův kraj lépe, využijte nabídky ubytování na trase. Cestu kocoura Mikeše můžete projít jako správní poutníci s ranečkem na zádech po svých, nebo projet na kole.

A abyste si cestování lépe užili, připravili jsme pro vás poutavou hru.

Její pravidla najdete na www.laduv-kraj.cz.

A ještě se vraťme do Hrusic. V rodné obci Josefa Lady se to kdysi hemžilo nejen mluvícími zvířátky, ale také strašidly a vodníky. Kde "žili a pracovali", označuje další projekt mikroregionu Ladův kraj nazvaný POHÁDKOVÉ HRUSICE. Poznáte, kde byla známá Jedličkova louže, na které se Mikeš učil bruslit, kde bydlel kozel Bobeš, kde strašil Mulisák a kde žili vodníci. Trasa měří 6 km.

Krajinou barona Ringhoffera

Naučná stezka Krajinou barona Rinhoffera připomíná významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer, majitel strojního imperia na pražském Smíchově a představitel tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu. On a jeho rodina s velkou péčí udržovali kajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Dodnes je tato jejich starost o krajinu patrná.

Turistická cesta Krajinou barona Ringhoffera je výjimečnou procházkou v okolí Prahy. Nabízí nádherné výhledy na přírodní park Velkopopovicko a do krajiny Posázaví, exkurzi ve Velkopopovickém Pivovaru, cestu alejí k hrobce rodiny Ringhofferů, prohlídku kostela s rotundou a židovského hřbitova v Kostelci u Křížků a další zajímavosti.

Trasa je dlouhá 20 km a najdete na ní 10 informačních tabulí. Navazuje na Pražskou integrovanou dopravu. Začíná v Mirošovicích, kam se dostanete po trati 221 – Praha, hl. nádraží – Benešov u Prahy. Konec cesty je v Kamenici, odkud je mj. možné se dopravit autobusem do Prahy na metro Budějovická.

Obce Ladova Kraje

Čestlice, Hering, Hrusice, Kaliště, Kamenice, Klokočná, Kostelec u Křížků, Kunice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Modletice, Mukařov, Nupaky, Ondřejov, Říčany, Senohraby, Struhařov, Světice, Svojetice, Tehov, Velké Popovice, Všestary, Zvánovice

Turistické zajímavosti Ladova kraje:

Památky Ladova kraje

Příroda

Cykloturistika

Kulturní akce

Toulky krajem Josefa Lady

Mikroregion Ladův kraj - Informační střadisko Říčany

Masarykovov náměstí 83

251 01 Říčany u Prahy

tel: 323 618 142

e-mail: jitka.bahenska@ricany.cz

www.laduv-kraj.cz

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Škola kouzel - duben Líbeznice 2024

27.04.2024 - 27.04.2024
Mírové nám. 44, 25065…

Škola kouzel – představení pro děti

Magická esa -květen Líbeznice 2024

04.05.2024 - 04.05.2024
Mírové náměstí 44 250…

Magická esa - strhující show pro celou rodinu.

Hra kouzel a magie - květen Líbezni…

11.05.2024 - 11.05.2024
Líbeznice u Prahy

Hra kouzel a magie – představení pro děti

S kouzly kolem světa! (pro školy) -…

30.05.2024 - 30.05.2024
Líbeznice

S kouzly kolem světa! – představení pro dětiProžijte velkou kouzelnickou cestou kolem světa! Poletíme na výlet letadlem…

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete