Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Městské opevnění České Budějovice

České Budějovice

Městské opevnění Českých Budějovic se začalo budovat zároveň se založením města a postupem času bylo zdokonalováno. Jižní a západní stranu navíc chránily řeky Malše a Vltava, na východní a severní straně to byl umělý kanál, tzv. mlýnská stoka. Součástí opevnění byl i Krumlovský rybník, který již zanikl.Ve 14. století bylo městské opevnění vylepšeno výstavbou obranných věží, vyhloubením příkopů a …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
České Budějovice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
České Budějovice
Obec
České Budějovice
Telefon

Fotogalerie k článku

Městské opevnění Českých Budějovic se začalo budovat zároveň se založením města a postupem času bylo zdokonalováno. Jižní a západní stranu navíc chránily řeky Malše a Vltava, na východní a severní straně to byl umělý kanál, tzv. mlýnská stoka. Součástí opevnění byl i Krumlovský rybník, který již zanikl.

Ve 14. století bylo městské opevnění vylepšeno výstavbou obranných věží, vyhloubením příkopů a zesílením hradeb. Gotické hradby byly místy dvojité se čtyřbokými věžemi a baštami.

Za třicetileté války (kolem roku 1638) doplnilo opevnění předsunuté bastiony a raveliny. V roce 1641 poškodil opevnění požár, shořelo na 13 věží. Zánik městské opevnění odstartovala výstavba koněspřežné dráhy. V roce 1827 v souvislosti s jeho výstavbou byla proražena hradba. Následně s rozvíjející výstavbou a komunikací byly hradby i brány bourány. Jako poslední padla v roce 1867 brána Pražská a o pár let později (1872) i menší Rybářská branka.

Přístup do města zajišťovalo několik bran a branek. Na severu na konci dnešní Krajinské ulice to byla brána Pražská. Z jihovýchodní strany na konci ulice Karla IV. při Senovážném náměstí brána Svinenská. V blízkosti dnešního divadla to byla brána Krumlovská. Při dominikánském klášteru v ulici Hroznová se nacházela menší Rybářská branka.

Do dnešní doby se zachovalo jihozápadní a severní úsek hradebního pásu. Každý z nich má i zachovanou věž. Jihozápadní úsek se táhne od Biskupské ulice až k budově gymnázia. V blízkosti Biskupské ulice se v hradebním pásu dochovala věž zvaná Železná pana. Svůj název patrně dostala podle mučícího nástroje, který se v ní nacházel. Věž v jádru pochází ze 14. století, dnešní vzhled má z roku 1612. Přízemní vstup byl proražen až koncem 19. století. Ze dvorku je patrný bývalý ochoz. O kousek dál vykukuje za hradebním pásem půlkruhová bašta zvaná Otakarova věž, patřící k nejstarší fázi městského opevnění. Další část severního úseku se nachází při ulici Hradební. Při ulici Mlýnské stojí druhá dochovaná věž Rabenštejnská. Pochází rovněž ze 14. století a její dnešní vzhled je výsledkem goticko-renesanční přestavby v roce 1551. Interiér Rabenštejnské věže je přístupný veřejnosti. Naproti věži je vidět nejužší dům ve městě vzniklý přestavbou opevnění.

Dalšími dochovanými památkami městského opevnění je krátký hradební úsek při dominikánském klášteře s menší věží jejíž součástí je Solná branka. V domě čp. 401 v Široké ulici se dochoval dřevěný srub určený pro strážné hradeb.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Barvám Neutečeš 2024 - České Budějo…

04.05.2024 - 04.05.2024
Sokolský ostrov

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Den v růžovém České Budějovice

10.05.2024 - 10.05.2024
České Budějovice

Poseďte s námi na hotelové zahrádce a ochutnejte nejlepší frizzante a růžová vína.

Královský košt České Budějovice 2024

16.11.2024 - 16.11.2024
Clarion Congress Hotel…

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete