Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Městské opevnění Jemnice

Jemnice

Město získalo opevnění za Přemysla Otakara I. v roce 1227. Hradby po celém obvodu města byly zděné a pevné. Doplňoval je val, příkop, bašty, brány a barbakán. Svoji obrannou funkci plnil i hrad (dnes zámek) vystavěný v jihovýchodní části. Největší zvláštností zde bylo právě předsunuté opevnění tzv. barbakán. Měl čtyřúhelný půdorys, byl vysoký, zděný, zastřešený a opatřený podsebitím se střílnami …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Jemnice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Třebíč
Obec
Jemnice
Telefon

Město získalo opevnění za Přemysla Otakara I. v roce 1227. Hradby po celém obvodu města byly zděné a pevné. Doplňoval je val, příkop, bašty, brány a barbakán. Svoji obrannou funkci plnil i hrad (dnes zámek) vystavěný v jihovýchodní části. Největší zvláštností zde bylo právě předsunuté opevnění tzv. barbakán. Měl čtyřúhelný půdorys, byl vysoký, zděný, zastřešený a opatřený podsebitím se střílnami a otvory v podlaze pro vylevání různých tekutin na neptřítele. Nacházel se v prostor dnešní ulic Malá branka při domech čp. 501, 502 a 155. Příkop na východě a severu byl v případě útoků zatopen vodou. Přístup do města byl pomocí dvou bran a pak ještě čtyř forten. Další barbakán se nacházel i při druhé Horní bráně.

Jemnické opevnění se do dnešní doby zachovalo na mnoha místech i když mnohdy přestavěné či včleněné do novější zástavby. Při ulici Malá branka, 28. října a V Zahrádkách jsou docela dobře zachované zbytky hradebního pásu, konkrétně v ulici V Zahrádkách se také dochovala jediná okrouhlá bašta. Na konci ulice Malá branka pak můžeme vidět zbytek Dolní brány v podobě její části vnejší zdi. Vedle portálu je zasazena do zdi soška Kamenné panny. Podle legendy prý jde o zakladatelku města pohanskou kněžnu Jemnou, podle níž bylo pojmenováno město. Ve skutečnosti však spíše jde o podobu Anežky dcery Přemysla Otakara I., který nechal zdejší opevnění zbudovat. Další část opevnění najdeme na konci Husovy ulice, jde o zbytek barbakánu dříve zde stojící Horní brány.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Agentura Fanny Praha: Sexem ke štěs…

03.04.2024 - 03.04.2024
Národní dům, Karlovo…

Pikantní komedie o ochladlých vztazích a sexcoachingu.

Wohnout - Unplugged 2024 - Třebíč

06.04.2024 - 06.04.2024
Divadlo Pasáž,…

Wohnouti vyráží na turné do divadel !!

Thomas Atlas Soul Band 2024 - Třebíč

10.04.2024 - 10.04.2024
Národní dům, Karlovo…

Bluesový koncert.

Pocta houslím 2024 - Třebíč

11.04.2024 - 11.04.2024
Foyer divadla Pasáž,…

III. koncert Kruhu přátel hudby

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete