Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Městské opevnění Tábor

Tábor

 Táborské městské opevnění vzniklo již současně se založením města v 15. století a to v místech kde se již nacházelo osídlení Vítkovců ze 13 století a jejích zbytků bylo přitom využito.Postupně byl vybudován komplikovaný systém opevnění využívající také terénní podmínky v podobě srázů Tismenického potok a údolí řeky Lužnice. To pak představovalo proslulou nedobytnost města. Soustava tvořila kombi…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Tábor
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Tábor
Obec
Tábor
Telefon

 

Táborské městské opevnění vzniklo již současně se založením města v 15. století a to v místech kde se již nacházelo osídlení Vítkovců ze 13 století a jejích zbytků bylo přitom využito.

Postupně byl vybudován komplikovaný systém opevnění využívající také terénní podmínky v podobě srázů Tismenického potok a údolí řeky Lužnice. To pak představovalo proslulou nedobytnost města. Soustava tvořila kombinaci parkánové a hlavní hradby. Mezi nimi byl vytvořen 6-10 m široký parkán, kde byl případný nepřítel vystaven prudké palbě, pokud se mu podařilo překonat parkánovou hradbu. Celý systém pak doplňovaly věže a bašty. Vstup umožňovaly tři brány (Nová, Bechyňská, Klokotská) a čtyři fortny (Stará brána, Malá branka, Velká a Malá fortna). V průběhu 19. století s tím jak se město rozrůstalo docházelo i k bourání hradeb a bran. Největší ztráta je asi zbourání tzv. Nové brány (1836-1859) kterou doplňoval barbakán. Nacházela se v prostoru dnešního divadla při ulici Palackého. Za její zachování lobovala i známá osobnost August Sedláček, bohužel marně. Nezachovala se ani Klokotská brána (Klokotská ulice).

Přesto se do dnešní doby zachovala velká část hradeb a jedna přístupová brána (Bechyňská) v ulici Klokotská na jihozápadním okraji centra. Nejzachovalejší část hrdeb se táhne zhruba od hráze Jordánu kolem severní části centra až po ulici Filipovskou. Dobře zachovaný je i hradební pás při údolí řeky Lužnice dlouhý zhruba 300 m.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete