Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum Bedřicha Smetany

Praha

Muzeum Bedřicha Smetany, jež je stálou expozicí Národního muzea, sídlí od roku 1936 v překrásné novorenesanční budově bývalé Staroměstské vodárny z 80. let 19. století na vltavském břehu v těsném sousedství Karlova mostu.Muzeum vypovídá o životě a díle zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany (1824-1884). Ukázky z dokumentů, korespondence, deníků, notových autografů a dalších materiálů do…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
/1, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Muzeum Bedřicha Smetany, jež je stálou expozicí Národního muzea, sídlí od roku 1936 v překrásné novorenesanční budově bývalé Staroměstské vodárny z 80. let 19. století na vltavském břehu v těsném sousedství Karlova mostu.

Muzeum vypovídá o životě a díle zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany (1824-1884). Ukázky z dokumentů, korespondence, deníků, notových autografů a dalších materiálů dokumentují jeho osobní život, tvůrčí vývoj a působení v českém hudebním a veřejném životě, genezi a osudy nejvýznamnějších děl. Muzeum Bedřicha Smetany bylo založené v roce 1926 Sborem pro postavení pomníku Bedřichu Smetanovi.

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl se každoročně pořádá na přelomu června a července na zámku v Litomyšli. 

Popis expozice

Stálá expozice, která je v pořadí již třetí, se zaměřuje na život a dílo zakladatele české národní hudby. Návštěvníkům přibližuje osobnost Bedřicha Smetany netradičním výtvarným řešením a tematicky je rozdělena do čtyř částí.

  • První část

Věnuje se Smetanovu dětství, studiím, uměleckým začátkům v Praze 1. poloviny 19. století a jeho pětiletému působení v Göteborgu ve Švédsku, na něž navázaly jeho koncertní cesty do Německa a Holandska.

  • Druhá část

Ta zachycuje Smetanovy aktivity v letech 1862-1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života (např. činnost v některých uměleckých spolcích, obnovení tradice filharmonických koncertů, působení v čele opery Prozatímního divadla).

  • Třetí část

Pojednává o posledním období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Smetanovým stěžejním dílům jsou věnovány "partitury" s dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech, které je možné si od dirigentského pultu pomocí speciální laserové taktovky ozvučit ukázkami ze Smetanovy tvorby podle vlastního výběru návštěvníka.

  • Čtvrtá část

V expozici jsou vystaveny v kopiích ukázky ze Smetanovy korespondence, deníků a notových rukopisů, množství dobových vyobrazení a dalších dokumentů. V originálech jsou tu portréty Smetany a dalších členů rodiny, některé jeho osobní památky a čestné dary, které dostal od svých ctitelů, a klavír ze Smetanova majetku.

 

Výstavy

Muzeum pravidelně pořádá i krátkodobější tematické výstavy, které stálou expozici doplňují a oživují o smetanovská témata časově i obsahově přesahující její rámec a zároveň umožňují prezentovat další, mnohdy velmi zajímavé a často málo známé exponáty z muzejních sbírek.

 

Památník Bedřicha Smetany

Muzeum Bedřicha Smetany spravuje také Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích.

 

Na co se můžete těšit

  • Novorenesanční budova bývalé Staroměstské vodárny z let 1883–1884 s bohatou sgrafitovou výzdobou podle návrhů Mikoláše Alše a Františka Ženíška
  • Expozice Bedřich Smetana (1824–1884), život a dílo
  • Téměř kompletní fond Smetanových rukopisů, Smetanův klavír, ukázky autografů Smetanových skladeb, dopisů, deníků
  • Expozice doplněna pulty se Smetanovými skladbami, které se ovládají laserovou taktovkou

 

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete