Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum Nové Strašecí

Nové Strašecí

Zemědělská usedlost na Novostrašecku - expozice vychází z bohatého fondu muzea, který obsahuje množství předmětů z 19.a 20.století využívaných v místních usedlostech a chalupách. Vystaveny jsou předměty dokumentující běžná venkovská řemesla (kováře, koláře, ševce) i místní speciální výroby (dřevovýroba v Pecínově). Nejvíce dokladů je spojeno se zemědělstvím - pěstováním zemědělských produktů a ch…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
U Školy 123, Nové Strašecí
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Rakovník
Obec
Nové Strašecí

Fotogalerie k článku

Zemědělská usedlost na Novostrašecku - expozice vychází z bohatého fondu muzea, který obsahuje množství předmětů z 19.a 20.století využívaných v místních usedlostech a chalupách. Vystaveny jsou předměty dokumentující běžná venkovská řemesla (kováře, koláře, ševce) i místní speciální výroby (dřevovýroba v Pecínově). Nejvíce dokladů je spojeno se zemědělstvím - pěstováním zemědělských produktů a chovem domácích zvířat. Vystaveno je množství předmětů související se zpracováním zemědělských produktů a přípravou potravin v domácnosti (síta, máselnice, formy na máslo, lisy na tvaroh). Expozice obsahuje náznakovou světnici s nábytkem a vybavením ze druhé poloviny 19.století. Expozice je doplněna fotografiemi z konce 19.století zachycujícími staré venkovské chalupy a dvory. Fotografie jsou autorizované a řazené podle vesnic regionu (Slaný - F.Duras, Nové Strašecí - F.Dubec).

Keltové na Rakovnicku - Novostrašecko je oblast, která přilákala Kelty ve 4. století př. n. l. svým neobyčejným surovinovým bohatstvím železné rudy a švartny, ze které Kelti vyráběli působivé černé náramky. Nedaleko Mšeckých Žehrovic vybudovali Keltové také čtyřúhelníkový valový areál, jehož význam nebyl dosud nikde dostatečně prezentován. Věříme, že nejen všichni příznivci historie regionu ocení důstojnou a interaktivní prezentaci tak významných nálezů jako je např. proslulá kamenná hlava keltského heroa ze Mšeckých Žehrovic.

Muzeum Nové Strašecí slouží zároveň jako Informační centrum Nové Strašecí

Stálá expozice

  • Zemědělská usedlost na Novostrašecku - vybavení usedlosti v 19. století
  • Malovaný nábytek - zařízení světnice v 19. století

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Rakovníku | duben 2024

23.04.2024 - 23.04.2024
Na Sekyře 2377, Rakovník

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Halina Pawlowská 2024 - Manuál zral…

21.05.2024 - 21.05.2024
Rakovník

Jedinečná talk-show Haliny Pawlowské - MANUÁL ZRALÉ ŽENY.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete