Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum „Od verpánku k Baťovi“ – Zruč nad Sázavou

Zruč nad Sázavou

V přízemí zručského zámku se nachází regionální muzeum, které se opírá především o místní tradici ševců a obuvníků. Již v roce 1727 v tomto regionu bylo zavedeno cechovní zřízení ševců a koželuhů. V roce 1939 do těchto míst rozšířila své působení zlínská firma Baťa. Za prací sem tehdy přišlo tolik lidí, že se počet obyvatel téměř ztrojnásobil. Baťovy závody se udržely i v době 2. světové války a …

Adresa a kontaktní informace

V přízemí zručského zámku se nachází regionální muzeum, které se opírá především o místní tradici ševců a obuvníků. Již v roce 1727 v tomto regionu bylo zavedeno cechovní zřízení ševců a koželuhů. V roce 1939 do těchto míst rozšířila své působení zlínská firma Baťa. Za prací sem tehdy přišlo tolik lidí, že se počet obyvatel téměř ztrojnásobil. Baťovy závody se udržely i v době 2. světové války a také po znárodnění v roce 1948. Botičky z místního závodu byly dokonce označovány visačkou s logem žirafy, což na světových trzích znamenalo nezávadnou obuv. To už je dnes však historií, protože kdysi tak velký a slavný výrobce dětské obuvi začal postupně výrobu omezovat a nakonec ji zcela ukončil.

Co je k vidění

V expozici si návštěvníci mohou prohlédnout jak šicí stroje, tak i starší nářadí používané pro výrobu obuvi, také samotné vzorky obuvi, historické fotografie, kroniky a další exponáty pojící se k místnímu regionu.

 

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete