Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ochozská jeskyně

Hostěnice

Ochozská jeskyně se nalézá v údolí toku Říčka (západně od Hostěnic), asi 20 m od turistické cesty.Jeskyně byla objevena náhodně roku 1830 švecem Matouškem. O zhruba 10 let později byla opatřena branou. Za okupace byla volně přístupná a tehdy došlo k poškození krápníkové výzdoby. Další zpřístupnění proběhlo v letech 1966-1977, ale pro časté záplavy byla opět uzavřena.Jeskynní systém vytvořila v so…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hostěnice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-venkov
Obec
Hostěnice
Telefon

Ochozská jeskyně se nalézá v údolí toku Říčka (západně od Hostěnic), asi 20 m od turistické cesty.

Jeskyně byla objevena náhodně roku 1830 švecem Matouškem. O zhruba 10 let později byla opatřena branou. Za okupace byla volně přístupná a tehdy došlo k poškození krápníkové výzdoby. Další zpřístupnění proběhlo v letech 1966-1977, ale pro časté záplavy byla opět uzavřena.

Jeskynní systém vytvořila v souvrství vilémovických vápenců svrchního devonu voda toku Říčky a také Hostěnického potoka. Jeho délka dosahuje 2 km, má dvě úrovně z toho spodní nebylo dosud objeveno. Vstupní chodba má délku 180 m, dále pak systém tvoří Stará a Nová ochozská jeskyně. Stará obsahuje Taneční sál a Zkamenělá řeka, prostory s krápníkovou výzdobou. Novou tvoří spíše stísněnější prostory a protéká jimi voda Hostěnického potoka.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete