Statistika našeho portálu

  • 103 299 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Planetárium

Praha

V dubnu letošního roku 2023 se uzavře pro návštěvníky část známého pražského planetária. Plánovaná rekonstrukce a modernizace kupole, na níž byla udělena dotace ve výši 250 milionů korun, by měla probíhat zhruba od konce dubna letošního roku do jara příštího roku. Návštěvníci budou mít v tomto období omezený přístup pouze do některých částí planetária.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
233, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Oproti jiným metropolitním městům se Praha se stavbou svého planetária poněkud opozdila. Dokončeno bylo až v roce 1960. Bylo postaveno podle projektu arch. Jaroslava Fragnera. Byla poplatná době a to do jisté míry vyjadřoval i sloh nazývaný socialistický realismus. Ještě dnes jsou zvenku pod kupolí po celém obvodovém plášti vidět mělké výklenky, tvářící se jako zazděná okna. Je jich celkem 12 a podle původního záměru měla být v každém výklenku socha budovatele socialismu. Měly představovat různé dělnické profese jako slévač, havíř, stavař atd. Z finančních důvodů k tomu nedošlo.

Po svém dokončení měla budova půdorys o průměru 24 m a celkovou výšku 23,90 m, tři podlaží, ochozy a terasy. V suterénu byly dílny a přednášková síň pro 240 osob. V přízemí laboratoře, šatny a bufet. Vlastní planetárium mělo prostor v prvním patře. V sále pro 467 osob byly instalovány složité přístroje, vesměs od firmy Carl Zeiss Jena. Stejná firma vyrobila i projekční planetárium, které promítalo přes 9.000 hvězd pomocí 32 projektorů umístěných ve dvou velkých koulích. Celý přístroj vážící 2 tuny, vysoký 5 metrů byl mistrovským dílem jemné optiky a mechaniky.

Střecha kupole byla sestavena z 216 kusů prefabrikovaných dílců. Hned od otevření nemělo planetárium o návštěvníky nouzi. V letech 1988-90 prošlo planetárium rekonstrukcí. Největší změnou byl nákup nového přístroje. Jde o absolutně špičkový optický přístroj Kosmorama, taktéž výrobek firmy Carl Zeiss Jena. Po uplynutí záruční doby Kosmoramy byla do přístroje nainstalován nový řídicí systém. Změnila se i doplňková projekční technika, přibyla širokoúhlá, celooblohová a panoramatická projekce, kvalitní velkoplošná videoprojekce a nový laserový projekční systém. Planetárium nabízí desítky programů a má také svoje vlastní nahrávací studio, ve kterém se vystřídalo mnoho umělců, mezi nimi i takový mistr hlasového projevu, jakým je Radovan Lukavský.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Aurélie Bayad a Juliane Foronda / O…

29.10.2024 - 29.10.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás zve na další z letošních Open Studií umělkyň Aurélie Bayad a Juliane Foronda, které se uskuteční…

Josten Myburgh & Martin Debřička du…

31.10.2024 - 31.10.2024
Pragovka Gallery,…

Pragovka Gallery vás zve na koncert Josten Myburgh & Martin Debřička duo, který proběhne 31. Října od 18:30. Koncert…

Aurélie Bayad a Juliane Foronda / E…

31.10.2024 - 31.10.2024
Pragovka Gallery,…

Přijměte naše srdečné pozvání na výstup z rezidence „Est-ce que t'es bien mise?“ Aurélie Bayad a Juliane Foronda, ve…

Zážitkovým motoráčkem do Bohemia Se…

02.11.2024 - 02.11.2024
hlavní nádraží

Jízda zážitkového motoráčku do Starého Plzence na exkurzi a skleničku do Bohemia Sektu. Nahlédněte do tajů výroby…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 27. říjen

Dnes má svátek Šarlota / Zoe

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete