Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pražský Metronom slaví narozeniny - Praha

Letenské sady

Je vysoký téměř 25 metrů a váží 7 tun. Pro Všeobecnou československou výstavu dílo vyrobila společnost ČKD Racionalizace. Autor Vratislav Karel Novák ho pojmenoval Stroj času. Čas se však nezastavuje ani před ním. V květnu 2021 je to již třicet let, kdy se stal součástí letenské pláně. Kyvadlo se nad ústím Čechova mostu poprvé rozhýbalo 15. května 1991, aby se jako Metronom stalo jednou z dominant Prahy. A to přesto, že mělo jít o dočasnou instalaci.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
web
psn.cz.

Fotogalerie k článku

Připomínka varovné minulosti

Vratislav Karel Novák (1942 – 2014), sochař a profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové, se kinetickým uměním zabýval od roku 1968. Metronom se stal jeho nejslavnějším dílem. Symbolizuje neúprosné plynutí času, ale je k lidem přívětivější než vteřinová ručička hodin, za minutu se pohne pouze 3,5 krát.

Kyvadlo na Letné je ztělesněním nové éry i připomínkou varovné minulosti. Nejenže stojí na místě bývalého žulového pomníku J. V. Stalina, dokonce je zasazen přímo na původní podstavec. Ten navrhli architekti Jiří a Vlasta Štursovi, sochařem pomníku byl Otakar Švec.

Socialističtí budovatelé se snažili monumentem propojit historii českého národa s osobností sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Džugašviliho, známého jako Stalin. V základech jsou proto umístěny kameny ze základů budovy Staroměstské radnice, z nejstarší slovanské baziliky ve Velehradu, z hory Říp a dalších památných míst celé republiky.

Stalin se slavnostního dokončení svého pomníku v Praze 1. května 1955 nedožil. Žulový kolos měl stát na Letné na věčné časy. Jenže přišla Chruščovova éra, která kultu Stalinovy osobnosti nepřála. Mohutné sousoší, zvané mezi lidmi také "fronta na maso", šlo k zemi v roce 1962, trvalo to několik týdnů a vyšlo na 4,5 milionu korun.

Sedmitunový pohyblivý stroj

Po odstřelení Stalinova pomníku zůstal na Letné podstavec, s novou instalací však hrozilo narušení statiky. Proto byl Stroj času s úctyhodnou hmotností 7 tun vztyčen pomocí obří helikoptéry. Devět let poté, v roce 2000 byl pak prohlášen kulturní památkou. Ještě předtím se jeho vlastníkem a mecenášem stala společnost PSN.

"Metronom je nádherná ikonická věc. Je smysluplnou náhražkou toho nesmyslu, co tu byl původně. Lidé už ho berou jako součást Prahy," říká Pavel Citta, ředitel akvizic PSN. Ta Metronom zařadila do svého portfolia v roce 1996, vedle takových staveb jako Tančící dům, Dům módy na Václavském náměstí, budova Albatros na Národní třídě nebo mrakodrap City Empiria.

Údržba Metronomu, kterou provozně i finančně zajišťuje PSN, se provádí každé tři týdny. PSN platí navíc i za pronájem pozemku, na kterém objekt stojí. Průměrné roční náklady na běžný provoz kyvadla činí zhruba 150 tisíc korun.

"Samozřejmě se o Metronom musíme starat. Občas se bohužel stane, že vandalové mechanismus poničí. Loni se musela uskutečnit generální oprava za 1,5 milionu korun," přibližuje Citta, jedním dechem přitom dodává: "Jsme za Metronom rádi, nechceme nic měnit. Doufáme, že spolupráce s městem bude nadále klapat."

Metronom je dokonce součástí loga PSN. Společnost přitom vznikla jako Pražská správa nemovitostí právě v roce 1991, v roce, kdy byl Stroj času na Letné instalován. Slaví tedy narozeniny společně. Více na webu psn.cz.

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete