Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Radnice Židovského města

Praha

Židovská radnice v Židovském městě v Praze, patří k těm nemnoha památkám, které unikly zničeně během asanace ghetta na konci 19.století. Jako většina staveb v Židovské čtvrti se uskutečnila její výstavba během vrcholného období za vlády císařů Maxmiliána II. a Rudolfa II ve druhé polovině 16.století. Při výstavbě čtvrti věnovali židé prvořadou pozornost synagogám, které sloužily nejen pro bohoslu…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
2, Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha
Telefon
Židovská radnice v Židovském městě v Praze, patří k těm nemnoha památkám, které unikly zničeně během asanace ghetta na konci 19.století. Jako většina staveb v Židovské čtvrti se uskutečnila její výstavba během vrcholného období za vlády císařů Maxmiliána II. a Rudolfa II ve druhé polovině 16.století. Při výstavbě čtvrti věnovali židé prvořadou pozornost synagogám, které sloužily nejen pro bohoslužebné a duchovní účely, ale vykonávaly se v nich i záležitosti správní, soudní a také se v nich vyučovalo. Měšťanským domům nevěnovali takovou pozornost, neboť je panovník pokládal za vlastní majetek a mohl s nimi dle své vůle disponovat. Za její výstavbou stál nejbohatší muž Prahy té doby, primas židovské obce, Mordechai Maisel. Radnice pochází z roku 1577, kdy byla spolu s Vysokou synagogou dokončena v renesančním slohu. Stavitelem byl Ital Panacius Roder. Po požárech byla několikrát přestavěna. Ve slohu pozdního baroka provedl roku 1763 přestavbu architekt Josef Schlesinger a v 18.století ji do rokokové podoby přestavěl J. Schwanitzer. Na začátku 20.století byla ještě rozšířena o jižní křídlo.
Budova zaujímá podélnou parcelu a tvoří jeden celek s Vysokou synagogou. Je to nárožní dvoupatrová budova s mansardovou střechou. Hlavní průčelí směřuje do Maiselovy ulice, vedlejší strana do Červené. Nejstarší součástí budovy je čtvercový půdorysný prostor v severní části dnešního suterénu, původně zaklenutý žebrovou křížovou klenbou. Pozornost zaujmou věž s orlojem, opatřená dřevěnou konstrukcí a rokokovým zábradlí, a hodiny s hebrejským ciferníkem na vikýři severního průčelí. Ručičky hodin se samozřejmě pohybují obráceně. Interiéry radnice jsou zachovalé v renesanční a pozdně barokní podobě. Dochoval se i bývalý sněmovní sál s rokokovou štukovou výzdobou stropu a rokokovým vstupním portálem.
V současné době je radnice sídlem Federace židovských obci v České republice, Židovské náboženské obce v Praze a rabinátu. Dále zde sídlí celá řada židovských kulturních a osvětových institucí a také košer restaurace. Rovněž se zde pořádají kulturní a společenské akce a výstavy.

Zajímavé akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete