Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rozhledna Mařský vrch u Vimperka

Svatá Maří

Rozhledna je postavena na Mařském vrchu vysokém 907 m.n.m., který se tyčí nad obcí Svatá Maří asi pět kilometrů severovýchodně od Vimperka a kvůli vysoké konstrukci televizního vysílače je nepřehlédnutelným bodem v okolí.Rozhledna s kaplíPrávě díky dominující konstrukci televizního vysílače zůstává rozhledna trochu utajena. A je to škoda, protože rozhledna je to velmi netradiční. Její součástí je…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Svatá Maří
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Prachatice
Obec
Svatá Maří
Telefon

Rozhledna je postavena na Mařském vrchu vysokém 907 m.n.m., který se tyčí nad obcí Svatá Maří asi pět kilometrů severovýchodně od Vimperka a kvůli vysoké konstrukci televizního vysílače je nepřehlédnutelným bodem v okolí.

Rozhledna s kaplí

Právě díky dominující konstrukci televizního vysílače zůstává rozhledna trochu utajena. A je to škoda, protože rozhledna je to velmi netradiční. Její součástí je totiž kaple sv. Václava ve tvaru románské rotundy. Iniciátorem stavby byl 1935 archivář a farář František Teplý z Malenic, jehož návrh začal být realizován v roce 1935. Rozhledna byla s kaplí slavnostně vysvěcena 24.května 1936. Zároveň byla otevřena i křížová cesta vedoucí na vrchol. Rozhledna je vysoká 12 metrů, betonový vyhlídkový ochoz se nachází ve výši 8 metrů.

Rozhledna je velmi dobře udržována, na vrcholu je návštěvní kniha. Bohužel, ale úplnému rozhledu brání vzrostlé stromy, které dovolují výhled hlavně severním a severozápadním směrem. Spatřit lze několik šumavských vrcholů jako jsou například Javorník, Můstek a Pancíř a také oblast Strakonicka. Na západním svahu pod rozhlednou se nalézá kamenné moře, které nese název Lysá skála a je chráněným přírodním výtvorem. Rozhledna je volně přístupná.

Výhled

  • sever: Čkyně, za dobré viditelnosti Brdy
  • východ: stromy
  • jih: stromy
  • západ: stromy
  • severozápad: šumavské vrcholy Javorník, Můstek, Pancíř

Popis cesty

K rozhledně se nejlépe dostanete, když pojedete autem z Vimperka na Prachatice. Po třech kilometrech jízdy odbočíte doleva směrem na Svatou Máří. Projedete obcí a po kilometru dorazíte do vsi s názvem Štítkov. Na konci obce uvidíte modrou značku. Po ní se dáte doprava. Pojedete asi kilometr, kde se vydáte u rozcestníku doleva. Tudy pak dorazíte k vysílači, kde necháte na přírodním parkovišti auto. Odtud je to k rozhledně jen kousek.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Hypnotizér v Prachaticích | květen …

15.05.2024 - 15.05.2024
Velké náměstí 2,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete