Statistika našeho portálu

  • 102 375 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Rumpálův dům - Prachatice

Prachatice

Na východní straně náměstí dominuje hlavně svoji fasádou Rumpálův dům (č.p. 41). Byl vystavěn patrně po polovině 15. století uprostřed rozlehlého bloku domů. Mimo jiné domy tohoto bloku dnes patří k těm nejstarším ve městě. Jeho pojmenování je podle vlastníků, předního patricijského rodu Rumpálů, který dům vlastnil v 16. a 17. století. Roku 1671 jej koupilo město a zřídilo zde pivovar. V druhé po…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Prachatice
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Prachatice
Obec
Prachatice
Telefon

Na východní straně náměstí dominuje hlavně svoji fasádou Rumpálův dům (č.p. 41). Byl vystavěn patrně po polovině 15. století uprostřed rozlehlého bloku domů. Mimo jiné domy tohoto bloku dnes patří k těm nejstarším ve městě. Jeho pojmenování je podle vlastníků, předního patricijského rodu Rumpálů, který dům vlastnil v 16. a 17. století. Roku 1671 jej koupilo město a zřídilo zde pivovar. V druhé polovině 20. století zde bylo městské kino, dnes převažuje obchodní činnost.

Dvoupodlažní dům zaujme nejen svým podloubím stojícím na kamenných pilířích, ale hlavně sgrafity na své fasádě, pořízené patrně prvním majitelem z rodu Rumpálů, Šebestiánem. Sgrafita pak byla ještě doplněna při rekonstrukci v roce 1863. Tyto sgrafita byla provedena náročnější technikou a hlavně netypickou barvou cihlově červeno-hnědou na šedomodré spodní omítce. Znázorňují antické motivy, pět lancknechtů (vojáků) a úchvatný pásový obraz bitvy antických jezdců i pěších bojovníků.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 22. květen

Dnes má svátek Emil

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete