Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Skanzen Doubrava

Lipová

Skanzen Doubrava představuje typickou ukázku chebské lidové architektury, tzv. Chebských statků. Obec Doubrava, která správně spadá pod obec Lipová najdeme na 15 km jihovýchodně od Chebu. Chebské statky patří mezi nejkrásnější hrázděné stavby nejen v České republice, ale v celé Evropě. Vznikaly od poloviny 17. stoleté v Dolním Bavorsku a postupně se rozšířily na Chebsko. Právě ve vsi Doubrava se …

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Lipová
Oblast
Severozápad
Kraj
Karlovarský kraj
Okres
Cheb
Obec
Lipová
Telefon

Fotogalerie k článku

Skanzen Doubrava představuje typickou ukázku chebské lidové architektury, tzv. Chebských statků. Obec Doubrava, která správně spadá pod obec Lipová najdeme na 15 km jihovýchodně od Chebu. Chebské statky patří mezi nejkrásnější hrázděné stavby nejen v České republice, ale v celé Evropě. Vznikaly od poloviny 17. stoleté v Dolním Bavorsku a postupně se rozšířily na Chebsko. Právě ve vsi Doubrava se zachoval nejucelenější soubor těchto staveb. Největším lákadlem je zde statek čp. 9, zvaný Rustlerův. Je to čtyřstranný uzavřený roubený dům s hrázděným polopatrem z roku 1751. Dnes je upravený na soukromé muzeum.

Expozice zemědělského nářadí, náčiní a nábytku vrátí návštěvníky o 250 let zpátky. Je zde i chlév a kolna, která je z roku 1780 a má zajímavě řešené sloupy a krovy. Celý komplex doplňuje zděná stodola z roku 1865. Součástí je i prodejní výstava obrazů, keramiky a dřevořezeb. V okolí se nachází další hrázděné domy a také mnoho starých a památných stromů. Otevřeno je v květenu, červnu, září a říjnu o víkendech mezi 12.00 - 18.00 a v červenci a srpnu denně kromě úterý.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Rádio Ivo: Život nedoceníš 2024 - C…

05.04.2024 - 05.04.2024
Františkánské nám 30/1,…

Galerie 4 zve do Klubu G4 na improvizovanou rozhlasovou hru Rádio Ivo: Život nedoceníš.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete